Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Καθαρό κέρδος μόλις 50 δισ. ευρώ από το PSI+


Του ΠΕΤΡΟΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ

Πιθανότατα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι εμπλεκόμενες πλευρές στη διαδικασία αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών (το PSI+), και, συγκεκριμένα, το ελληνικό κράτος, τράπεζες και πάσης φύσεως θεσμικοί, θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Η οποία θα επιτρέψει αυτό να μειωθεί κατά 40-50 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένα βασικά σημεία, έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις. Αλλά, προκαταβολικά, τονίζεται ότι στόχος είναι να μειωθεί το χρέος, όχι στα 100 δισ. ευρώ, που σχεδιαζόταν, αλλά περίπου στα 70 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ...
επειδή θα ανακεφαλαιοποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με κεφάλαια που δυνητικά θα φτάσουν έως τα 30 δισ. ευρώ (και προφανώς αυτά θα επηρεάσουν το χρέος), το συνολικό καθαρό όφελος από το PSI+ θα είναι απομείωση 70 δισ.


Αν αφαιρέσουμε τα κεφάλαια του ΤΧΣ, 30 δισ. ευρώ, το καθαρό όφελος για το ελληνικό κράτος θα είναι 40 δισ. Που μπορεί να φτάσουν τα 50 δισ., αν οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν μόνο τα 20, από τα 30 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Το πλαίσιο συμφωνίας του PSI+

1. Περίπου στο 58% μπορεί να φτάσει το haircut, που εξετάζουν ελληνικό δημόσιο και ιδιώτες, στο πλαίσιο του PSI+. Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για haircut 80%, αλλά απορρίφθηκε άμεσα από τις ξένες τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι οι ξένες τράπεζες ζητούν haircut 50%, και επιτόκιο από 5,8% έως 8% κλιμακωτά.

2. Το επιτόκιο, στα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, θα κινηθεί σε ένα εύρος 4,90% με 5,3%. Πιθανό σενάριο το 5% με 5,10%.

3. Το εναπομείναν 42% του χρέους, που δεν θα απομειωθεί, θα κατανεμηθεί ως εξής: ένα 15% θα καταβληθεί υπό μορφή μετρητών στις τράπεζες, και για το 27% θα εκδοθούν νέα ομόλογα, με βάση το αγγλικό δίκαιο.

4. Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εμπλεκομένων, η εθελοντική διαδικασία δεν θα είναι επιτυχής.

Αυτή η πρόβλεψη έχει διατυπωθεί πολλές φορές σε τηλεδιασκέψεις. Με βάση όλες τις εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι να συμμετάσχει εθελοντικά το 60% με 70% των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Για το υπόλοιπο 30% με 40% θα ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης. Κάτι, που, επίσης, έχει αναφερθεί στις τηλεδιασκέψεις.

Τι σημαίνει ρήτρες συλλογικής δράσης; Ότι όσοι δεν συμμετάσχουν εθελοντικά, θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά. Επειδή όλα τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ρήτρες συλλογικής δράσης, ώστε να υποχρεώνουν τον κάτοχο σε haircut: α) μπορεί να ενεργοποιηθούν ετεροχρονισμένα αναδρομικά, από το παρελθόν δηλαδή, και β) αυτό να γίνει με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η έννοια «ρήτρες συλλογικής δράσης» σημαίνει ότι η εθελοντική διαδικασία καθίσταται υποχρεωτική. Άρα θα πρόκειται για επίσημη χρεοκοπία, για επιλεκτική χρεοκοπία.

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα θέσουν σε καθεστώς χρεοκοπίας κό κράτος, από το PSI+; Το πραγματικό κέρδος της Ελλάδος, από ένα haircut 50%, θα είναι μόνο 40, ή το πολύ 50 δισ. ευρώ, στο καλό σενάριο.

Αν υποθέσουμε ότι το haircut είναι 58%, και η διαδικασία εθελοντική, τότε, εφόσον υπάρξει μια αξιοπρεπής συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων, είναι αδύνατο να επιτευχθεί μεν ο στόχος των 100 δισ. ευρώ. Αλλά 65-70 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να απομειωθούν. Όμως, με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν έως 30 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν, το χρέος θα μειωθεί κατά 65-70 δισ. Όμως, θα αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ, καθώς τα κεφάλαια του ταμείου, έως 30 δισ., θα το επιβαρύνουν. Άρα το κέρδος που προκύπτει είναι περίπου 40 δισ. ευρώ. Ή 50 δισ., αν οι τράπεζες, αντί να χρησιμοποιήσουν 30 δισ. από το ΤΧΣ, κάνουν χρήση 20 δισ. ευρώ. Δηλαδή το συνολικό χρέος από 360 δισ. ευρώ, θα μειωθεί στα 310 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, αναστατώθηκε ο κόσμος ολόκληρος για 50 δισ. ευρώ;

Οι τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ ακόμα και στο καλύτερο σενάριο...

ΣΕ ΜΕΡΙΚEΣ εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν capital plans, δηλαδή σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους. Ήδη, ορισμένες τράπεζες υλοποιούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Όπως η Εθνική και η Πειραιώς, με αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές, η Κύπρου με αύξηση κεφαλαίου 396 εκατ. ευρώ, η ΑΤΕ με αύξηση κεφαλαίου και, βεβαίως, η Emporiki και η Geniki bank. Ταυτόχρονα, η Εθνική σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, με στόχο να εξοικονομήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ, μέσω της πώλησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank.

Το νέο σχήμα AlphaEurobank θα οριστικοποιήσει τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής του, μέσω ενός συνδυασμού λύσεων, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1,75 δισ. ευρώ.

Οι λύσεις αυτές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι τράπεζες αναζητούν κεφάλαια με ίδια μέσα. Χωρίς καμία αμφιβολία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατανοήσει ότι η κρίση χρέους θα επηρεάσει καίρια την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Άρα, η ανακεφαλαιοποίησή τους καθίσταται μονόδρομος.

Όμως, ακόμη και αν οι τράπεζες συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα κεφάλαια με ίδια μέσα, τα οποία έχουν σχεδιάσει, και πάλι δεν θα λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Π.χ., μετά το haircut και την BlackRock, δεν θα διαθέτουν core tier 1 10%.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ακόμη και αν οι τράπεζες συγκεντρώσουν όλα τα κεφάλαια που χρειάζονται, θα απαιτηθούν 10 με 11 δισ. ευρώ επιπρόσθετα κεφάλαια. Που, εκ των πραγμάτων, είναι σχεδόν ανέφικτο να συγκεντρωθούν.

Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10-11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο καλύτερο σενάριο. Αν δεν συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που θέλουν, με ίδια μέσα, τότε, εκ των πραγμάτων, η συμμετοχή του ΤΧΣ θα αυξηθεί. Δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει τα 16 δισ. ευρώ.

Με βάση απλές παραδοχές, οι τράπεζες θα χρειαστούν 16 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, εκ των οποίων 6 δισ. θα μπορούσαν να καλύψουν χωρίς το ΤΧΣ. Π.χ., τα 1,4 δισ. ευρώ Εθνική και Πειραιώς θα τα καλύψουν από προνομιούχες. Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΧΣ.

 http://www.isotimia.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...