Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Το παραμύθι της εσωτερικής υποτίμησης


Γράφει ο 29-26


Από παραμύθια έχουμε φάει πολλά. Η αλλαγή του Αντρέα, ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη, η επανίδρυση Καραμανλή είναι μερικά μόνο. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την περίοδο Παπανδρέου-Τρόικας. Όσα ψέματα έχουν ειπωθεί τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν ειπωθεί τα προηγούμενα τριάντα.

Ένα από τα μεγάλα της χρυσής αυτής περιόδου είναι η ‘’εσωτερική υποτίμηση’’. Στη θεωρία είναι η υποτίμηση μισθών και.....
τιμών μέσα στα πλαίσια ενός κοινού νομίσματος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Μπούρδες…

Μπούρδες όσον αφορά το δεύτερο σκέλος. Γιατί η υποτίμηση μισθών έγινε και έγινε παντού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η δεύτερη υποτίμηση που αφορά τις τιμές δεν έγινε πουθενά, ούτε και υπήρξε η σκέψη να γίνει ποτέ.

Ήταν κάτι σαν προεκλογικό σύνθημα, ένα από τα πολλά που έχει αραδιάσει ο Παπανδρέου τον τελευταίο καιρό και κατόπιν τα έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Και αυτό γιατί η εσωτερική υποτίμηση είναι καλή στη θεωρία, δηλσου μειώνω το μισθό 10%, μειώνω και το σύνολο των αγαθών 10% και είμαστε ΟΚ.

Γιατί όμως δεν έγινε αυτό και στην πράξη; Ας πάρουμε το πρόσφατο παράδειγμα της ΔΕΗ. Το μισθολογικό της κόστος έπεσε, κατά πως λένε τα ξεφτέρια του Υπουργείου, κατά 35%. Ωραία ως εδώ. Οι μισθοί είναι από τα σημαντικότερα κόστη μιας επιχείρησης και ειδικά της ΔΕΗ με τους εξοργιστικά μεγάλους μισθούς πολλών στελεχών.

Ιδού η ευκαιρία να προχωρήσουμε και στο δεύτερο σκέλος της μείωσης των τιμολογίων στα πλαίσια της εσωτερικής υποτίμησης. Αμ δε!….Γιατί αναρωτιέται ο απλός πολίτης δεν προχωράμε; Γιατί απαντά το Υπουργείο η ΔΕΗ έχεισυσσωρευμένα χρέη 4,5 δις. ευρώ και με το ζόρι ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της στην αποπληρωμή των δανείων.

Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα. Όποια πέτρα και να σηκώσεις βρίσκεις χρέη από κάτω, χρέη που βρωμάν την μπόχα της διαπλοκής του παρελθόντος και κανείς δεν τα αγγίζει, ούτε καν τα αναφέρει. Έτσι μετά πολλών κόπων και ευρωπαϊκών επαίνων για την πορεία μας, το σωστό σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης μένει ένα παραμύθι χωρίς δράκο που αναβάλλεται επ’ αόριστον λόγω γενικευμένων χρεών. Ίσως στο κοντινό μέλλον επανέλθει ντυμένο δραχμή….



http://himaira.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...