Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Προαιρετική μείωση εισφορών και ρυθμίσεις χρεών ζητούν οι έμποροι για τον ΟΑΕΕ


Σε σχετικό υπόμνημά της καταθέτει μια σειρά προτάσεων και συγκεκριμένα :
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ σημαίνει ότι, οι οφειλέτες εισέρχονται σταδιακά, λόγω συσσώρευσης χρεών προς τον ΟΑΕΕ (ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών και προστίμων), σε ένα φαύλο κύκλο, που τους θέτει σε αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο στο μέλλον τη δυνατότητα παροχής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη και για τους συνεπείς ασφαλισμένους.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνει:

- Μείωση των ασφαλιστικών για όσους το επιθυμούν με ισχύ για μία τριετία, με παράλληλη μετάταξη σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη για την συγκεκριμένη τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Μετά το πέρας της τριετίας, θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο και θα διατηρεί το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
- Εναλλακτικά, να ισχύσει νέα διαδικασία περαίωσης – ρύθμισης των κεφαλαιοποιημένων οφειλών του ΟΑΕΕ, ως εξής: Αποπληρωμή οφειλών σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών και προστίμων. Για ποσό οφειλής έως 25.000 ευρώ (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (όπως περιγράφεται παρακάτω) με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προστίμων και για ποσό οφειλής άνω των 25.000 ευρώ να παραμείνει σε ισχύ η πάγια ρύθμιση του Ν. 3863/2010.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται ειδικότερα τα εξής:
- Προκειμένου η ρύθμιση να παραμείνει βιώσιμη, η αποπληρωμή να πραγματοποιείται σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν το 20% της τρέχουσας εισφοράς.
- Να μην υπάρχει ο χρονικός περιορισμός ισχύος της διαδικασίας ρύθμισης μέχρι 31/12/2012 βάσει του ν. 3943/2011, που ισχύει σήμερα, καθιστώντας την αποτρεπτική και σχεδόν ανενεργή. Η ρύθμιση να είναι ευέλικτη και να εξασφαλίζει ανοιχτό και διαρκές πεδίο για τους οφειλέτες, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις της, όποτε καταστεί αυτό δυνατό.
- Να επανασχεδιαστεί η επικοινωνία των ρυθμίσεων προς τους οφειλέτες, η οποία παρουσιάζει δομικά προβλήματα. Πολλοί συνάδελφοί μας παραπονούνται ότι θα ήθελαν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις αλλά είτε δεν γνωρίζουν γι’ αυτές, είτε δεν επικοινωνούνται σωστά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ. Η ΕΣΕΕ είναι στην διάθεσή σας για τον σχεδιασμό, την δημιουργία και την λειτουργία πληροφοριακού κέντρου (call center) το οποίο θα αναλάβει να πληροφορεί αξιόπιστα τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες για τις υφιστάμενες ρυθμίσεις.
Μία εκ των πραγμάτων διακριτή κατηγορία οφειλετών είναι οι επαγγελματίες, που είτε έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, είτε βρίσκονται σε «αδράνεια» χωρίς να έχουν κάνει διακοπή. Για τους οφειλέτες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, προτείνεται η εφαρμογή της προτεινόμενης περαίωσης με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε περισσότερες διμηνιαίες δόσεις, που θα αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας τρέχουσας εισφοράς τους ή με παρακράτηση ποσοστού από τη σύνταξή τους για αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
«Για τους επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια είναι επιβεβλημένη η αποσαφήνιση του σχετικού μητρώου του Οργανισμού και η ένταξή τους σε διακριτή κατηγορία οφειλετών. Ακολούθως προτείνεται η υπαγωγή τους με αντίστοιχους όρους στο καθεστώς της προτεινόμενης ασφαλιστικής περαίωσης για τις παλαιές οφειλές, με την προϋπόθεση της παύσης αποστολής ταχυπληρωμών για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς αξιώνονται οφειλές από ανενεργούς επαγγελματίες», σημειώνει η ΕΣΕΕ.


 http://www.asfalisinet.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...