Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τι πρόκειται να συμβεί στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο το 2012; Οι εκτιμήσεις ενός trader... που προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή τον ερχόμενο Ιούλιο...


Το 2012 θα είναι ένα έτος ιστορικό, καθώς στη διάρκειά του αναμένεται να συντελεστούν σημαντικές αλλαγές τόσο σε πολιτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα ανωτέρω επισημαίνει ο Bruce Krasting, πρώην trader και με προϋπηρεσία 25 χρόνων στη Wall Street...
Σύμφωνα με τον Krasting, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίστηκε από ηρεμία στη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών, τάση η οποία δεν αναμένεται να διατηρηθεί κατά την έλευση του 2012. Ο γνωστός trader εκτιμά ότι η όποια σταθερότητα θα λάβει τέλος, καθώς και ότι οι εκπλήξεις δεν θα είναι λίγες...
Αναλυτικότερα, ο Krasting προβλέπει ότι στη διάρκεια του 2012 θα συμβούν τα εξής:- Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποκρίνεται ότι επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Αυτό όμως μέχρι τον Ιούλιο. Τότε η οικονομική της κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό και η εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι τόσο δύσκολη που η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει τη νέα δραχμή. Μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο υιοθέτησης του νέου νομίσματος η Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει...
- Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης δεν πρόκειται να επιλυθούν. Κάθε προσπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων.
- Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρέμβει στην αγορά ομολόγων πολλές φορές. Τα ιταλικά spreads θα κυμαίνονται από 5% έως 8%. Τα ισπανικά θα φτάσουν έως και το 10%. Τα γαλλικά έως το 7%. Οι τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι μια διαρκής ανησυχία. Οι αγορές θα πάθουν εμμονή με τις εκδόσεις ομολόγων, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι απογοητευτικά...
- Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις. Η κρατική τους στήριξη θα ξεπεράσει το 1 τρις ευρώ. Δεν θα κατορθώσουν να αυξήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας στα επιθυμητά επίπεδα.
- Το ευρώ θα κινηθεί από τα χαμηλά του 1,15 έως τα υψηλά του 1,40 έναντι του δολαρίου.
- Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, o S&P 500, θα υποχωρήσει στο χαμηλό των 900 μονάδων αλλά και θα ανέλθει στα υψηλά των 1.400 μονάδων. Τα υψηλά έτους θα προσεγγιστούν πριν τον Ιούνιο.
- Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί από 1,5% έως 2%. Θα υπάρξει ξεκάθαρη ένδειξη επιβράδυνσης στα μέσα του έτους. Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 8,5%, αλλά πριν τα τέλη του έτους θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 9%.
- Η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος μεταξύ 80 και 155 δολαρίων τον βαρέλι.
- Ο χρυσός αναμένεται να κινηθεί σε ένα περιβάλλον μεγάλης μεταβλητότητας. Θα υποχωρήσει έως τα 1.400 δολάρια η ουγγιά, αλλά θα αποχαιρετήσει το 2012 σκαρφαλώνοντας πάνω από τα επίπεδα των 2.000 μονάδων.
- Το ασήμι θα ακολουθήσει τα σκαμπανεβάσματα του χρυσού, ωστόσο κάποια στιγμή θα επικρατήσει έναντι του κίτρινου μετάλλου.
- Το γιεν επιτέλους θα αποδυναμωθεί. Το μεγάλο πρόβλημα της Ιαπωνίας θα καταστεί το δημόσιο χρέος της που θα ανέλθει στο 200% έναντι του ΑΕΠ.
- Η Ινδία θα αποτελέσει τη μεγάλη - αρνητική - έκπληξη, με την ανάπτυξή της να υποχωρεί από το 9% στο 3% (!) και τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%.
- Η ανάπτυξη της Κίνας θα περιοριστεί στο 4%. Η ανεργία θα αυξηθεί ταχύτατα.
- Η Κίνα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη δύση. Θα διαθέσει σημαντικά κεφάλαια στον βασικό πυρήνα της Ευρώπης, ενώ θα συνάψει σημαντικά εμπορικά deals ως αντάλλαγμα για την προθυμία της να αγοράζει ομόλογα.
- Οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για ανατίμηση του γουάν δεν θα πιάσουν τόπο. Σε ένα χρόνο από τώρα το κινεζικό νόμισμα θα βρίσκεται στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα.
- Λίγες θα είναι οι χώρες που θα αποφύγουν τις κοινωνικές αναταραχές. Κάποιες μάλιστα θα είναι πολύ βίαιες...
 
 
www.bankingnews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...