Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία εκτός... ευρώ»



Επιμένουν τα σενάρια που φέρουν τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να προετοιμάζονται για τα χειρότερα, την κατάρρευση της ευρωζώνης και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα χωρών, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», τουλάχιστον δύο μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται γι’ αυτό το σενάριο, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα επιλυθεί η κρίση το 2012. Δύο παγκόσμιας εμβέλειας χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δεν κατονομάζονται έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στην προσαρμογή των συστημάτων πληροφορικής που διαθέτουν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους ακόμη και όταν επιστρέψουν η Ελλάδα στη δραχμή, η Ιταλία στη λιρέτα και η Πορτογαλία στο εσκούδο.


Κατά την αναβάθμιση των τραπεζικών τους συστημάτων πληροφορικής οι συγκεκριμένες τράπεζες απευθύνθηκαν στη Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) για να ζητήσουν την υποστήριξή της. Η Swift είναι μια εταιρία εγκατεστημένη από τη δεκαετία του ’70 στο Βέλγιο, η οποία διεκπεραιώνει καθημερινά χιλιάδες συναλλαγές μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματιστηρίων. Οι τράπεζες ζήτησαν από την εταιρία τεχνική υποστήριξη και νέους κωδικούς, οι οποίοι απαιτούνται για το backup των συστημάτων. Ωστόσο η Swift αρνήθηκε να παράσχει την υποστήριξή της.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η Swift επικαλέστηκε τον κίνδυνο ενίσχυσης του κλίματος αμφιβολίας για τη σταθερότητα του ευρώ, σε περίπτωση που πρόσφερε τη βοήθειά της στις δύο μεγάλες τράπεζες. Εκπρόσωπος της εταιρίας πάντως δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Εκτός από τις τράπεζες, όμως, σχέδια επί χάρτου επεξεργάζονται και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το δημοσίευμα της «WSJ» αναφέρει ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των Βρετανών υπηκόων από την Ισπανία και την Πορτογαλία σε περίπτωση κατάρρευσης των οικονομιών των δύο χωρών! Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κάποιες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μεταφέρουν προληπτικά σχεδόν σε καθημερινή βάση ρευστό εκτός χώρας.

Κατά το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και την αισιοδοξία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, μεταξύ αυτών βέβαια η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Οταν αρχίζεις να επεξεργάζεσαι σχέδια έκτακτης ανάγκης, μπορεί και να προκύψουν βιαστικά συμπεράσματα. Αν όμως τα πράγματα πάνε στραβά και δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο» είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Nomura PLC Αλαστερ Νιούτον.

 http://www.dimokratianews.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...