Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Για … ακόμα χειρότερες μέρες


Οι τραπεζίτες προβλέπουν ραγδαία αύξηση στα λουκέτα (και το 2012) και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» 

Μία νέα εφιαλτική πραγματικότητα ξη­μερώνει για τον χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώ­ρας, με τουλάχιστον το ένα τρίτο να κατεβάζει ρολά και τον πήχη των κερδών να κατεβαίνει αισθητά. «Το 30%-40% των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν το 2007 είτε θα εί­ναι σε αδράνεια είτε θα κλείσει είτε θα πωληθεί έως το 2012» προβλέ­πει ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της...
Εθνικής Τράπεζας Α. Αθανασόπουλος. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκφράζουν τις επιφυλά­ξεις τους για την αποτελεσματικό­τητα του προγράμματος ανταλλα­γής ομολόγων (PSI). «Το αύριο στον τραπεζικό κλά­δο θα περιλαμβάνει λιγότερα κέρ­δη, όμως πιο ασφαλή» προέβλεψε ο κ. Αθανασόπουλος από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου. 

Οι τράπεζες αναμένεται να στραφούν σε ένα νέο μοντέλο τραπεζικής ιδιωτών που θα στηρίζεται στις online υπηρεσίες, σε όλα τα δίκτυα διανομής, στο «μά­ζεμα» των καταστημάτων και στην αξιοποίηση νέων τάσεων (smart phones, tablets κ.λπ.), ενώ οι συγ­χωνεύσεις μπορεί να συμβάλλουν στη συγκράτηση του κόστους, δεν είναι όμως πανάκεια. 

Απαισιόδοξος σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου δήλωσε και ο Παύλος Μυλωνάς, οικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έχουν καταλή­ξει σε μια πειστική απάντηση για το πρόβλημα του χρέους στις αγο­ρές. Παράλληλα, στο σύνολο τους οι τραπεζίτες συμφώνησαν ότι δι­αφωνούν με το PSI. 

«Δεν επρόκειτο για την ευτυ­χέστερη απόφαση της ευρωζώνης» σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Τα­μείου Χρηματοπιστωτικής Σταθε­ρότητας Χαράλαμπος Κύρκος, χα­ρακτηρίζοντας την απόφαση πολι­τική. «Οι συζητήσεις για το Ρ5Ι συ­νεχίζονται, αλλά είναι νωρίς για να γίνει κάποια εκτίμηση για την εκβασή τους» σημείωσε, προσθέτο­ντας όμως ότι ο ίδιος δηλώνει αντί­θετος με την επιλογή του προγράμ­ματος ανταλλαγής ως λύση ανα­κούφισης απρ το χρέος 

«Έχουμε ακόμα πολλά επεισό­δια μπροστά μας για να βγούμε από την κρίση» τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης. «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είμαι αι­σιόδοξος, αλλά όσον αφορά το επι­κείμενο Σαββατοκύριακο της Συνό­δου Κορυφής είμαι απαισιόδοξος. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο θα βοηθήσουν στη μακρο­πρόθεσμη επίλυση του προβλήμα­τος, αλλά όχι άμεσα» τόνισε. 

.........................................................................................................................................................................
«Ανάσα» για δανειολήπτες με κυμαινόμενο από τη νέα μείωση επιτοκίου (0,25%) της ΕΚΤ 

ΜΙΑ ακόμη ανάσα ανακούφισης αναμέ­νεται να χαρίσει αύριο στους δανειολή­πτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κα­θώς -όπως όλα δείχνουν- θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά τουλάχιστον 0,25 της μονάδας (από 1,25% που είναι σήμερα). 

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι 0,25%, ενώ παίζουν τα ρέστα τους ότι ο κύκλος του φθηνού χρή­ματος δεν θα σταματήσει εδώ και η κεντρι­κή τράπεζα θα μειώσει ακόμη μία φορά το επιτόκιο κατά 0,25% τους προσεχείς μή­νες. Ήταν μόλις έναν μήνα πριν όταν ο Μά­ριο Ντράγκι έκανε την πρεμιέρα του στο τι­μόνι της ΕΚΤ, προχωρώντας σε μείωση του ευρωεπιτοκίου από 1,5% στο 1,25%. 

Η απόφαση για μείωση θα δώσει ανά­σα στους οφειλέτες που έχουν στην πλά­τη τους δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο επηρεάζεται από τις διακυμάν­σεις του ευρωεπιτοκίου, καθώς επίσης και στα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα που μπορούν να δανείζονται με ευνοϊκότε­ρους όρους. Η αποκλιμάκωση των δόσεων αφορά κυρίως τους παλαιούς οφειλέτες που έλα­βαν στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδε­δεμένο με αυτό της ΕΚΤ. 

Για παράδειγμα, για ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, με επιτόκιο κυμαινόμενο, ο δανειο­λήπτης με τελικό επιτόκιο 3% πλήρωνε μέ­χρι σήμερα μηνιαία δόση 1.110 ευρώ. Με τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% η δόση του θα πέσει στα 1.085 ευρώ. Συνεπώς, ο δανειολήπτης κερδίζει 25 ευρώ τον μήνα και σε ετήσια βάση 300 ευρώ. Το κέρδος από τις τελευταίες μειώ­σεις των επιτοκίων αθροιστικά είναι ιδιαί­τερα σημαντικό. 


ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
 
 
 http://forapartida-forapartida.blogspot.com/2011/12/blog-post_07.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...