Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Παρ΄ όλα αυτά επιμένουν... να θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ

Του Γιάννη Αγγέλη

Η ευρωζώνη εξακολουθεί να... φοβάται ένα ατύχημα που μπορεί να προέλθει από την Ελλάδα. Και γι’  αυτό η κυρίαρχη άποψη, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, είναι ότι η «Αθήνα πρέπει να στηριχθεί πάση θυσία με το δεύτερο δανειακό πακέτο αρκεί και η ίδια να εμφανισθεί συνεπής στις δεσμεύσεις της».



Την άποψη αυτή μετέφερε στο Capital.gr αρμόδιο διπλωματικό στέλεχος της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τις εσωτερικές "πολιτικές" δυσκολίες της -για τις οποίες ενημερώνεται διαρκώς η Ε.Ε.-, θα στηριχθεί από τις Βρυξέλλες για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της έγκαιρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες για ανεπίσημες συναντήσεις με κοινοτικούς παράγοντες.

Παρ΄ όλα αυτά οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν ότι "οι αποφάσεις που θα καταστεί δυνατό να ληφθούν αύριο ή πιθανώς και το Σάββατο το πρωί στην Σύνοδο Κορυφής, θα καθορίσουν το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει δυνατό να εφαρμοσθούν και οι αποφάσεις που αφορούν την στήριξη της Ελλάδας...".

Αυτές θα επηρεάσουν καθοριστικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία θα προέλθει το δεύτερο δάνειο ήτοι το EFSF (ή θα υπάρξει και εμπλοκή του ESΜ για το οποίο υπάρχει πρόταση παράλληλης ενεργοποίησής του μέσα στο 2012 την οποία επεξεργάζεται η Επιτροπή Εργασίας του Eurogroup (EWG) και η οποία θα κατατεθεί προς συζήτηση σε συνάντηση που θα γίνει πριν από την Σύνοδο Κορυφής).

Εξαιρετικά κρίσιμη αναμένεται να είναι και η τροπή που θα πάρει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το PSI στο πλαίσιο των επαφών που θα γίνουν στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι καταγράφονται πρωτοβουλίες -για τις οποίες είναι ενήμερη η κυβέρνηση και το επιτελείο του πρωθυπουργού- σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ ευνοεί την ενσωμάτωση ρήτρας (CAC) η οποία θα "επιβάλει" την εφαρμογή της συμφωνίας ανταλλαγής που προβλέπει το PSI και σε κείνους τους ομολογιούχους οι οποίοι δεν θα δεχθούν αρχικά να συμμετάσχουν. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι αν η ελληνική πλευρά είναι σύμφωνη με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ή επιμένει στην αρχική πρόβλεψη για απολύτως οικειοθελή συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Χθες Τετάρτη πάντως σημειώθηκε άλλο ένα "επεισόδιο" στο σήριαλ των συγκρούσεων ενόψει της σημερινής και αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Στην συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν υπήρξε οξύτατη επίθεση από πλευράς πολλών Επιτρόπων κατά της αναθεώρησης της Συνθήκης όπως αυτή περιέχεται στην πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου το κ. Ρομπαϊ.

Η αντίθεση των Επιτρόπων στρέφεται κατά της ενίσχυσης του διακυβερνητικού τρόπου λήψης των αποφάσεων για την δημοσιονομική πειθαρχεία των χωρών μελών.

Αυτό σημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής... αρχίζει σήμερα με πολλαπλές αντίθετες- εναλλακτικές προτάσεις όχι μόνο για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και για τους μηχανισμούς (κοινοτικούς ή διακυβερνητικούς) μέσα από τους οποίους αυτοί θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Η τακτική της χρησιμοποίησης του πρωτοκόλλου 12 (λειτουργίας του Eurogroup), για το οποίο είχαν αναφερθεί το Capital.gr και το Κεφάλαιο την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται να συναντά ισχυρές αντιρρήσεις καθώς η Κομισιόν θεωρεί ότι έτσι η ίδια παρακάμπτεται. Πέραν αυτού όμως η χρήση του πρωτοκόλλου 12 της Συνθήκης, για να γίνουν αλλαγές οι οποίες δεν θα χρειασθεί να περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια ή από εθνικά δημοψηφίσματα όπως θα πρέπει να συμβεί για τις αλλαγές στο κείμενο της Συνθήκης, σκοντάφτει και σε ένα άλλο σημείο. Για να γίνουν αλλαγές στο πρωτόκολλο αυτό που συνοδεύει την Συνθήκη θα πρέπει να συμφωνήσουν αύριο και οι 27 χώρες καθώς αφορά την λειτουργία της Ε.Ε. και όχι μόνο της Ευρωζώνης. Και η συμφωνία στο επίπεδο αυτό θα είναι δύσκολη καθώς προϋποθέτει την συμφωνία της Βρετανίας η οποία βάζει πολλές προϋποθέσεις για να βάλει την υπογραφή της...

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αυριανή ημέρα θα κρίνει το κατά πόσο οι αγορές κεφαλαίων θα θεωρήσουν ως ικανοποιητικές και επαρκείς τις αποφάσεις στην κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ή θα τις θεωρήσουν ανεπαρκείς και θα αντιδράσουν βίαια με πρώτο βήμα την προεξόφληση της υποβάθμισης των χωρών της Ευρωζώνης που σήμερα κατέχουν πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ όπως η Γερμανία. Την απειλή έχει ήδη διατυπώσει η S&P η οποία να σημειωθεί έχει ήδη διατυπώσει ανάλογη προειδοποίηση και για τις ΗΠΑ, ενώ χθες έθεσε σε "creditwatch" τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση "AAA" και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρνητικές επιπτώσεις.


 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...