Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Την εφαρμογή «επειγόντως» αποφασιστικών πολιτικών που θα σταματήσουν την κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ, θα περιορίσουν τη διάδοσή της και θα ανασχέσουν την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας ζητεί ο ΟΟΣΑ στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε  στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση αναφέρεται πως... η κρίση της ζώνης του ευρώ παραμένει ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι όλο και πιο διαδεδομένες και εάν δεν αντιμετωπιστούν, η πρόσφατη μετάδοση της κρίσης θα επεκταθεί και σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά, κλιμακώνοντας έτσι την οικονομική αναστάτωση.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ρυθμού επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας από 1,9% το τρέχον έτος σε 1,6% το 2012, πριν ανακάμψει ξανά στο 2,3% το 2013. Η ανεργία στη ζώνη του ΟΟΣΑ προβλέπεται επίσης να παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το ποσοστό των ανέργων να εκτιμάται πως θα αυξηθεί περίπου στο 8% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% το 2012 και κατά 2,5% το 2013, μετά την πρόβλεψη για επέκταση της τάξης του 1,7% το τρέχον έτος. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 1,6% το τρέχον έτος στο 0,2% το επόμενο έτος, πριν αυξηθεί κατά 1,4% το 2013.

Ειδικότερα για την για την ελληνική οικονομίαοι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένει η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας. Το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ η επιστροφή σε «αναιμική ανάπτυξη» - μόλις 0,5% - θα γίνει το 2013. Εξαιρουμένου του οφέλους από το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει από 9% του ΑΕΠ φέτος σε 7% το 2012 και 5,3% το 2013
«Η τεράστια προσαρμογή που απαιτείται για να ανακοπούν και να αντιστραφούν οι αυξήσεις στο υψηλό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ δεν αφήνει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ελλάδα», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, καλώντας τη χώρα να περιορίσει περαιτέρω τις δαπάνες της αντί να αυξήσει και άλλο τους φόρους, προκειμένου να μην πληγεί η ανάκαμψη. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για «αποφασιστική αντιμετώπιση» της φοροδιαφυγής προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...