Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί τα spreads τών άλλων έπεσαν και της Ελλάδας όχι; Ευρώπη τριών ταχυτήτων με δύο είδη δανείων.


To ΠΑΣΟΚ Plus και ο Εύελπις τούς μάρανε...

Γράφει ο Αδαμάντινος

Οι μηχανισμοί κρατικής δανειοδότησης στην Ευρωζώνη έγιναν πλέον δύο και βλέπουμε…

Ο ένας είναι ο ακριβός, αυτός στον οποίο υπάγεται η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και ο άλλος είναι ο φτηνός, αυτός στον οποίο υπάγεται ή θα υπαχθεί η Ιταλία και η Ισπανία. Η διαφορά αυτή έγινε άμεσα αντιληπτή στις αγορές χτές, με αποτέλεσμα τη πτώση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων για όλες τις χώρες της ευρωζώνης πλήν της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ας δούμε τα δύο είδη δανειοδοτήσεων…

Ακριβή Δανειοδότηση (δρόμος Μ1 στο σχήμα): Σύμφωνα με αυτό το μηχανισμό, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ECB) και το ΔΝΤ (IMF) δανείζουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα με τα Μνημόνια που απεδέχτηκαν και υπέγραψαν εν λευκώ οι ΓΑΠ, Σαμαράς και Παπαδήμος θα πληρώνει με μεγαλύτερα επιτόκια τα δάνειά της, με αυστηρότερους όρους, με κατάλυση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με ενυπόθηκες εγγυήσεις και με το Αγγλικό Δίκαιο. Η Ιταλία και η Ισπανία όχι…

Φτηνή Δανειοδότηση (Δρόμος Μ2 στο σχήμα): Σύμφωνα με αυτό το μηχανισμό,, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ECB) θα δανείζει το ΔΝΤ (IMF) και εκείνο την Ιταλία ή την Ισπανία αν χρειασθεί. Το ποσό που πρόκειται να δανεισθεί εκτιμάται ότι θα είναι απο 200 ώς 600 δίς ευρώ!

Με αυτό το τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε κυβερνήσεις πλούσιων χωρών όπως η Γερμανία που δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν κεφάλαια στις χρεωμένες χώρες, να επιτρέψουν την απελευθέρωση νέων κεφαλαίων, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες που απαγορεύουν στις κεντρικές τράπεζες να δανείζουν απευθείας σε χώρες. Τα δάνεια μέσω του ΔΝΤ θα τα παίρνει με μικρότερο επιτόκιο η Ιταλία από αυτά που παίρνει η Ελλάδα, αφού το ΔΝΤ αυξάνει τη φερεγγυότητα της όλης διαδικασίας σαν ενδιάμεσος οργανισμός.

Ολα αυτά υπο τη προυπόθεση ότι ο φτηνός μηχανισμός δανειοδότησης θα λειτουργήσει και ότι θα βρεθούν όσα χρήματα για δάνεια χρειάζονται…

Σήμερα διέρρευσε στα Γερμανικά ΜΜΕ, ότι Γερμανία και Γαλλία προτίθενται να συνάψουν ξεχωριστές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη της ευρωζώνης προκειμένου να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία του νέου συμφώνου σταθερότητας που θα προτείνουν, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο ρισκάρουν τη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των όρων ακόμα και αν οι υπόλοιποι αρνηθούν αυστηρότερους ελέγχους των προϋπολογισμών τους.

Αν οι όροι τους δεν εγκριθούν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, τότε θα συνάψουν διμερείς συμφωνίες με Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, καθώς η Γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι κάποιες χώρες που μαστίζονται από την κρίση θα μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμφωνία ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη - γι αυτές - παρέμβαση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας. Η Άγκελα Μέρκελ συνεχίζει να υποστηρίζει την “αυτονομία” της ΕΚΤ και ότι έχει άλλη αποστολή από ότι η FED (να κόβει δολλάρια…).

Προφανώς, οι Γαλλογερμανοί δεν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της Ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή και δημιουργούν εκείνες τις προυποθέσεις που θα αναγάσουν κράτη χωρίς ανταγωνιστηκότητα (π.χ. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδίια) να αποχωρήσουν απο την Ευρωζώνη και με τις χειρότερες για αυτές συνθήκες . Ετσι, προτίμησαν αντί Ευροομολόγων τον μηχανισμό δανειοδότησης μέσω ΔΝΤ διαχωρίζοντας τους δανειζόμενους σε πολίτες της ευρωζώνης σε πολίτες πρώτης, δεύτερης κατηγορίας(Ιταλία, Ισπανία) και τρίτης κατηγορίας (Ελλάδα, Πορτογαλλία και Ιρλανδία).

Ολα αυτά γίνονται με την υπογραφή ΓΑΠ, Σαμαρά και Παπαδήμου. Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει ότι χριεάζεται για να μετατρέψει τα παλαιά δάνεια σε ενυπόθηκες εγγυήσεις ενώ την ίδια ώρα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ Plus…

Το ευρώ σε αυτό το σκηνικό, θα χάσει την αγοραστική του αξία. Η κρίση δεν φαίνεται ότι ξεπεράστηκε. Σημειώνουμε ότι σε κλίμακα κίνησης τιμών ημέρας ο χρυσός ενισχύθηκε ως πρός το ευρώ, όπως το είχαμε πορβλέψει σε προηγούμενο άρθρο. Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχισθεί… (Βλέπετε το σχήμα, κάθε μπάρα αντιστοιχεί σε κίνηση τιμών του χρυσού σε ευρώ στη διάρκεια μιάς ημέρας).


adamadinos.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...