Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πάτρα: Κατασκήνωση έξω από τη Βουλή πρότεινε ο Δήμαρχος Πατρέων...


...Υποβολή ομαδικών παραιτήσεων πρότειναν Δήμαρχοι στην έκτακτη συνέλευση τους.
Την απόφασή του να μην παραμείνει υπό τις παρούσες συνθήκες στη θέση του κοινοποίησε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Α. Παναγιωτόπουλος καλώντας τους συναδέλφους του της περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Ελλάδος να πράξουν το ίδιο καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην τοποθέτησή του πριν από λίγο στην έκτακτη συνέλευση των Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδος, που έχει ως αντικείμενο την οικτρή οικονομική κατάσταση των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, λόγω της μνημονιακής πολιτικής και των περικοπών από την κυβέρνηση. έκανε λόγο για απίστευτες καταστάσεις και κάλεσε τους συναδέλφους του να πράξουν το ίδιο με αυτόν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρεών Γ. Δημαράς στην εισήγησή του πρότεινε την κατασκήνωση των Δημάρχων στο Σύνταγμα ενω άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της παράδοσης των κλειδιών . Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Δημάρχου πατρεών έχει ως εξής

«Η συνεχής περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση δεν συνιστά μια προχειρότητα ή μια επιπολαιότητα. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας που σκοπό έχουν να βάλουν τη χώρα σε μια κατάσταση εσωτερικής στάσης πληρωμών, χωρίς αυτή την εξέλιξη να τη χρεωθεί η επίσημη κυβέρνηση και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χαρακτηρισμού ως πιστωτικού γεγονότος. Πολύ απλά μας ρίχνουν το μπαλάκι της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας. Οδηγούν τη χώρα σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών με όχημα τους Δήμους, αυτή είναι η αλήθεια. Το θέμα ως εκ τούτου είναι εθνικό, δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση που καλούνται να διαχειριστούν οι Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί.

Ακούω με πολύ προσοχή τις απόψεις για κλείσιμο των Δήμων, για παράδοση των κλειδιών, για υποβολή παραιτήσεων. Τις ακούω με προσοχή και δεν απορρίπτω καμία. Προβληματίζομαι όμως, μήπως έτσι διευκολύνουμε τους εμπνευστές των μέτρων; Εν τέλει αν κλείσουμε τους Δήμους ποιος θα την πληρώσει; Οι πολίτες μας θα την πληρώσουν καθώς θα ζουν σε πόλεις που θα τους πνίγουν τα σκουπίδια, που θα είναι βυθισμένες στο σκοτάδι, που δεν θα λειτουργούν οι κοινωνικές τους δομές για να παρέχουν έστω και τη στοιχειώδη στήριξη στους συμπολίτες μας που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική λεηλασία που υφίστανται. Αλήθεια, τίνος τροϊκανού ή υπουργού το αυτί θα ιδρώσει επειδή τα σκουπίδια θα πνίξουν π.χ. τα Ζαρουχλέικα; Φοβάμαι μην επιλέξουμε ένα μέτρο για να διαμαρτυρηθούμε προς την κυβέρνηση, αλλά αυτό το μέτρο τελικώς πλήξει ακόμα περισσότερο τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Άλλωστε, το κλείσιμο των Δήμων, θα επέλθει αναγκαστικά, νομοτελειακά θα έλεγα, αν δεν αναθεωρηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Πιστεύω ότι πρέπει οι δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια να τεθούμε επικεφαλής μιας δυναμικής αντίδρασης που θα κατευθύνεται αποκλειστικά προς την κυβέρνηση και την τρόικα χωρίς να επηρεάζει άμεσα τη ζωή των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω:
Οι δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία διαρκείας κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. Να μην φύγουμε από εκεί αν δεν μπει τέλος στον κατήφορο.
Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Παράλληλα, να υποβάλλουμε αίτημα, ώστε εκπρόσωπος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να μιλήσει για να εξηγήσει την κατάσταση.
Οι Έλληνες Αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών να θέσουν εκεί το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη απόφασης συμπαράστασης προς την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να οργανώσουμε συσκέψεις κατά ΠΕΔ με τους βουλευτές της αντίστοιχης Περιφέρειας, με σκοπό να τους ζητήσουμε τη λήψη απόφασης από τη Βουλή που θα βάζει φραγμό στις περικοπές.
Κάθε Δημοτική Αρχή και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν πρωτοβουλία για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στην οποία αναφέρονται, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου που θα αντιδράσει στα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας. Να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τι σημαίνει για τη ζωή τους και τη λειτουργία της πόλης τους, ο οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...