Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Διάσπαση της «κυβέρνησης των τριών» πριν το τέλος του χρόνου προβλέπει η Citi


Διάσπαση της «κυβέρνησης των τριών» πριν το τέλος του χρόνου προβλέπει η Citi
Τη διάσπαση της κυβέρνησης συνεργασίας πριν το τέλος του χρόνου, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίσει στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας προβλέπει η Citi στην τελευταία έκθεσή της, επιμένοντας στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αυξημένες πιθανότητες.


Ειδικότερα οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανέρχονται στο 90% για το διάστημα των επόμενων 12-18 μηνών, ποσοστό που σε προηγούμενη έκθεση ήταν στο 50% με 75%. Στην έκθεση αναγνωρίζεται ως κρισιμότερο σημείο ο Σεπτέμβρης μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

Η αύξηση των πιθανοτήτων για μία Grexit οφείλεται όπως αναφέρεται στη «διάψευση» των προσδοκιών που υπήρχαν προεκλογικά για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα μπορούσε να επαναφέρει τη χώρα σε «μνημονιακή τροχιά» και στο ότι θα υπήρχε χρόνος να καταστεί ο ESM λειτουργικός.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση «υπάρχει μεγάλο και πιθανώς αγεφύρωτο κενό ανάμεσα στα μεταρρυθμιστικά μέτρα και τη δημοσιονομική βελτίωση που απαιτούν οι πιστωτές από τη μία πλευρά και, από την άλλη, σε εκείνα που είναι εφικτό να ληφθούν, από οικονομική και πολιτική σκοπιά, από την Ελλάδα».

Επιπλέον σημειώνεται ότι με την Ισπανία και την Ιταλία να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε μία προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, οι ευρωπαίοι, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων, γίνονται όλο και λιγότερο υπομονετικοί με την Ελλάδα, θέλοντας να διαβεβαιώσουν τα κράτη-πιστωτές ότι οι χώρες που αποτυγχάνουν στα προγράμματά τους δεν θα χρηματοδοτούνται.

Στην έκθεση της Citi επισημαίνεται ότι «η απότομη επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης στην Ελλάδα και οι αυξανόμενες ενδείξεις κοινωνικής αποδιάρθρωσης, όπως η πείνα, η έλλειψη στέγης και ο κίνδυνος βίαιων αναταραχών, αποτελούν επίσης πηγές ανησυχίας».

Οι αναλυτές του οίκου αναφέρονται για την Ελλάδα με τον όρο «critical fragile state», που αποδίδεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε πρώην εύρωστα κράτη τα οποία βυθίζονται στην ανομία και την αναταραχή, ανίκανα να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους.

«Για το λόγο αυτό, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα παρέμενε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και αν η χώρα έβγαινε από το ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια και άλλου είδους στήριξη» .

Τέλος στην έκθεση γίνεται λόγος και για το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με την ενίσχυση της παρουσίας των «νέων, ακραίων ή εναλλακτικών κομμάτων» (NEAPs). Σε αυτή την κατηγορία κομμάτων οι αναλυτές της Citi εντάσσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τους τελευταίους 18 μήνες, όπως αναφέρεται στην έκθεση, επτά κυβερνήσεις στην ΕΕ έχουν χάσει την εξουσία (Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία), ενώ στην Ολλανδία η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε και στην Ιταλία υπάρχει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Στο ίδιο διάστημα, σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, αρκετά «NEAPs» είτε έχουν εισέλθει ή έχουν ενισχύσει την εκπροσώπησή τους στα κοινοβούλια, όπως το Κόμμα των Πειρατών της Γερμανίας, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία, και οι True Finns στη Φινλανδία.

«Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στη βάση ενός αντι-ευρωπαϊκού μηνύματος, πιθανότατα θα είναι το μοντέλο που θα επαναληφθεί και σε μία σειρά άλλων χρεωμένων χωρών, αν και αναμένουμε ότι οι σημερινές κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας (με εξαίρεση την περίπτωση της Ελλάδας) θα καταφέρουν να μείνουν στην εξουσία για το τρέχον έτος, πολλές από αυτές εξαντλώντας πλήρως τη θητεία τους», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πηγή: RAMNOUSIA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...