Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Προετοιμάζεται για διάλυση της Ευρωζώνης η Φινλανδία: «Zουρλομανδύας το ευρώ»


Για τη διάλυση της Ευρωζώνης προετοιμάζεται το Ελσίνκι, σύμφωνα με τον υπ. Εξωτερικών της χώρας, Έρκι Τουομιόγια. Ή πιο σωστά είναι ήδη προετοιμασμένο. Ο Φινλανδός υπουργός υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει έτοιμο ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο». Η δήλωση του Τουομιόγια κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς πρώτη φορά ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχεται ανοιχτά ότι η χώρα του προετοιμάζεται για έξοδο από την ευρωζώνη. Ωστόσο, ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ, σπεύδει να σβήσει τη φωτιά υποστηρίζοντας ότι η Φινλανδία είναι 100% αφοσιωμένη στο ευρώ.


«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια. Σημειώνει δε, πως οι Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση της ευρωζώνης με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».
«Δεν είναι κάτι που υιοθετούμε στη Φινλανδία – ούτε καν οι Αληθινοί Φινλανδοί – πόσον μάλλον η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» υποστήριξε ο υπ. Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί – συγκεντρώνει το 19% – επισημαίνει ότι: «δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος ή ο Βορράς θα αποχωρίσουν γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης».
«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη», υπογράμμισαν και πρόσθεσαν πως η διάλυση της ευρωζώνης θα μπορούσε να κάνει ισχυρότερη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρχικά οι δηλώσεις των Αληθινών Φινλανδών αποδόθηκαν στον υπουργό Εξωτερικών.
Αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων για τη δήλωση Τουομιόγια
Η δήλωση Τουομιόγια άναψε πάντως φωτιές εντός της Φινλανδίας, με τον υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ, να σπεύδει να δηλώσει στο Reuters, ότι «οι εικασίες του υπ. Εξωτερικών δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης» και να διαβεβαιώνει ότι «βλέπουμε το ευρώ ως ένα οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ στο οποίο είμαστε 100% προσηλωμένοι».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Στουμπ είναι στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν και ανήκουν στο ίδιο κόμμα, την Εθνική Συμμαχία, που είναι υπέρ του ευρώ. Ο Τουομιόγια ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση και το οποίο έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο αυστηρής πολιτικής για τις χώρες που συμμετέχον σε προγράμματα διάσωσης.


http://www.staparaskinia.gr/2012/08/z.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...