Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλογές στις 3 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου...


Ολα τα σενάρια που εξετάζει ο Πρωθυπουργός μετά τις συλλήψεις..

Η Βουλή έχει τα «όπλα» εναντίον της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να λειτουργεί είτε παραιτηθούν είτε όχι οι συλληφθέντες βουλευτές και έχει προβλέψει -σχεδόν- τα πάντα για κάθε χειρισμό που θα μπορούσε να κάνει η Χρυσή Αυγή, αναφέρουν συνταγματολόγοι αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν:


Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη κι αν παραιτηθούν οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Βάσει του Συντάγματος η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει και με λιγότερους από 300 βουλευτές (το Σύνταγμα κάνει λόγο για 200 – 300 έδρες). Άρα θα μπορούσαν οι έδρες της Χρυσής Αυγής να μείνουν κενές.
Δεν προβλέπει το Σύνταγμα εθνικές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν δεν παραιτηθούν οι συλληφθέντες. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος διευκρίνισε ότι αν κάποιος βουλευτής οδηγηθεί στη φυλακή (προφυλακισμένος ή με πρωτόδικη απόφαση) δεν χάνει την έδρα του στη Βουλή καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση από τον Αρειο Πάγο (δηλαδή σε 6 με 8 χρόνια).
Αν κριθεί ότι η Χρυσή Αυγή καταφεύγει σε καταχρηστικές παραιτήσεις βουλευτών (όπως απείλησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος λέγοντας «θα τους πηγαίνουμε σε εκλογές κάθε μήνα) μπορεί να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει ακόμα και τις τοπικές αναπληρωματικές εκλογές, όπως ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος.

Τι θα γίνει αν ο Πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Αν οι πολιτικές εξελίξεις ξεφύγουν από κάθε έλεγχο και ο Αντώνης Σαμαράς αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές τότε η πιθανότερη ημερομηνία είναι η Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Αυτό σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με λίστα πριν παρέλθουν οι 18 μήνες από την τελευταία βουλευτική αναμέτρηση γεγονός που θα του επιτρέψει να συγκροτήσει ο ίδιος τις λίστες των βουλευτών του και να μη γίνει η εκλογή τους με σταυρό.
Το 18μηνο μετράει από τις εκλογές του Μαϊου ή από τις εκλογές του Ιουνίου;

Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η επικρατέστερη έχουμε εκλογές μέχρι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Στην δεύτερη περίπτωση οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέχρι την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. 
 
 
 http://skandalistis.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...