Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η αλήθεια πίσω από το timing της σύλληψης των ακροδεξιών "αδερφών" ΝΔούλας: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - Ναυάγιο με την τρόικα...


Τα δις των Ασφαλιστικών Ταμείων, σε ποιών πολιτικών και διαχειριστών τις τσέπες πήγαν;

«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, με την τρόικα να ζητά μέτρα, για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα».

Η χθεσινή συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά,(κάτι που, αν δεν είχε προγραμματιστεί το σόου με τους ελεγχόμενους από τη μνημονιακή χουντάρα νεοναζιστές, θα αποτελούσε ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ενέχοντας τις προσήκουσες διαστάσεις του επερχόμενου αδιεξόδου) ενώ αναζητείται τρόπος να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα οικονομικά των ταμείων, αλλά και για το ότι μία σειρά μνημονιακών μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί (π.χ. εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων).

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα», θα κόβονται αυτομάτως επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 1,2 δισ. ευρώ (και μαζί με τον ΕΟΠΥΥ φθάνει τα 2 δισ. ευρώ). Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν 200 εκατ. ευρώ από το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία, ενώ στο «κόκκινο» είναι και το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) του Δημοσίου.

Φέτος, το οικονομικό κενό καλύπτεται από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει γι΄ αυτό το σκοπό (το υπουργείο επισημαίνει πως δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα). Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει το 2014, καθώς η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων θα οδηγήσει σε «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίου.

Τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά (υποχώρηση κατά 13%), ενώ φαίνεται πως δεν περπατά η ρύθμιση των οφειλών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από τους 700.000 με 800.000 οφειλέτες, μόλις 26.000 έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης των χρεών.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, αν την επόμενη χρονιά, δεν καλυφθεί το κενό, θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 8% με 10%.Κυρίως, απειλούνται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, αλλά και όσοι καλύπτονται από τα ειδικά ταμεία (όπου η μείωση των εισφορών θα συμπαρασύρει και τις παροχές).

Τα τρία «μέτωπα» που έχουν ανοίξει στο ασφαλιστικό είναι τα εξής:

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016.
- Εφαρμογή εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
- Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Σ'όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι μη επισημοποιημένες αλλά σίγουρα οριστικοποιημένες αποφάσεις των τροϊκανών αφεντικών τους σχετικά - με την είσπραξη του νέου μονιμοποιημένου χαρατσιού ως "Ενιαίου Φόρου Ακινήτων" - η απελευθέρωση στη μίσθωση των ακινήτων - η απελευθέρωση των απολύσεων, ενώ ακόμα δεν έχουν καν απασφαλίσει οι βραδυφλεγείς βόμβες όπως - η απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, - οι χιλιάδες απολύσεις ή και το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες και - δεν έχει τεθεί το ζήτημα των επιβεβλημένων "brand-new" μέτρων τόσο για το 2014 όσο και για αργότερα.

Κι όλα αυτά μόνο όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα έως τώρα ψηφισμένα Μνημόνια (ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, για το οποίο και αναρωτιόμαστε τι άλλο θα σκαρφιστεί η μνημονιόδουλη χουντάρα έχοντας "κάψει" ήδη το χαρτί των ελεγχόμενων από την ίδια νεοναζιστών: ίσως τότε "επιστρατευτούν" οι τμηματικές παραιτήσεις των τελευταίων από τις βουλευτικές τους θέσεις, αν δεν έχουν παρεμβληθεί ενδιάμεσα γενικές βουλευτικές εκλογές).


Αδιέξοδα και εκβιασμούς για τα...ήδη υπογεγραμένα εφευρίσκει ο ημερήσιος τύπος...καθώς και το καθεστώς των Αθηνών...
ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...