Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, οι πρόωρες εκλογές και το μήνυμα της τρόικας...


Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου 

Τι θα φέρει ο Αντώνης Σαμαράς από τις ΗΠΑ; Επενδύσεις και μια άλλη «συνταγή», αυτήν της ανάπτυξης, λένε οι θεσμικοί. Οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον αυτό σηματοδοτούν.


«Κάλπες» λένε κάποιοι άλλοι. Μάλιστα, αυτή η ομάδα έχει κάνει και συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Μαξίμου, μια και θεωρούν ότι όσα συμβαίνουν και έχουν στο επίκεντρό τους τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής ίσως είναι η ευκαιρία που περίμενε η Νέα Δημοκρατία για να πάει ο τόπος σε πρόωρες εκλογές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλάστιγγα έγειρε και πλέον η Ν.Δ. ασπάζεται τη θεωρία των δύο άκρων, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πυροδοτεί την πολιτική ανωμαλία ζητώντας εκλογές.

Οσοι από τη «γαλάζια» παράταξη προτείνουν τις κάλπες το στηρίζουν σε επτά παράγοντες:

1. Είναι ευκαιρία να «επαναπατρίσει» η Ν.Δ. ψηφοφόρους που από αντίδραση είχαν πάει στη Χρυσή Αυγή, για να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα και το Μνημόνιο. Γι' αυτό και... ξεσκονίζουν στη Συγγρού και στο Μαξίμου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων.

2. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, μια και η ατζέντα από τα μέτρα και την τρόικα για πρώτη φορά πέρασε σε ένα πεδίο που ευνοεί την κυβέρνηση και επαναφέρει την πολιτική στο επίκεντρο των συζητήσεων.

3. Σε περιόδους κρίσης «ξυπνούν» τα ανακλαστικά της κοινωνίας που είναι συντηρητικά και δεν θέλουν πολιτική ανωμαλία αλλά σταθερότητα. Μάλιστα, ήδη σχεδιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες το δίλημμα Σαμαράς ή χάος.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναπτύξει δυναμική και το πιθανότερο είναι η Ν.Δ. να είναι και πάλι πρώτη, διατηρώντας το «μπόνους» των 50 εδρών.

5. Εάν οι κάλπες στηθούν άμεσα, τότε οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, κάτι που ενισχύει τους αρχηγούς των κομμάτων, όχι όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι τάσεις του δεν έχουν ακόμη ομογενοποιηθεί.

6. Θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων η Ν.Δ. και δεν θα περιμένει τον Μάιο, που θα πάρει αποφάσεις ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

7. Θα δείξει στην τρόικα ότι οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και δεν μπορούν να πιέζουν συνέχεια και να απαιτούν νέα μέτρα.

Οι επιφυλακτικοί

Από την άλλη, υπάρχουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές είναι σαν την έγκυο, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλουν, και συνιστούν να περιμένουν να δουν πού θα οδηγηθούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ περιοριστεί σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, μια και η δημοσκοπική του εικόνα παραμένει απογοητευτική. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί κυβερνητικός εταίρος, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον για την ώρα.

Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανησυχεί τους επιτελείς των Βρυξελλών, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να δουν να προστίθεται στα χιλιάδες προβλήματα του ελληνικού προγράμματος και στον δαίδαλο των σχέσεων με το ΔΝΤ και μια περίοδος πολιτικής αστάθειας. Τώρα που εμφανίζονται και στο χαρτί τα θετικά αποτελέσματα, όπως το πλεόνασμα, λένε οι κοινοτικοί, θα είναι αυτοκτονία το να πάει η Ελλάδα σε εκλογές για τη Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό έχουν στείλει διακρατικά το μήνυμα στην Αθήνα.


 http://kostasxan.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...