Μειώνονται οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα
Συνεχίζουν να «σηκώνουν» τις αποταμιεύσεις τους από τα πιστωτικά ιδρύματα τα νοικοκυριά
Μειωνονται σταθερά οι τραπεζικές καταθέσεις, ως αποτέλεσμα της ύφεσης
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, ως αποτέλεσμα κυρίως της ύφεσης που οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χρήση των αποταμιεύσεών τους για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί ενόψει της λήψης των ...
νέων μέτρων που απαιτούν οι δανειστές μας.
Πρόκειται για το αποκαλούμενο χρηματοδοτικό άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, το οποίο δεν αναπληρώνεται όπως παλαιότερα με τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς οι κάνουλες των χορηγήσεων παραμένουν κλειστές για όσους δε διαθέτουν ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.
Από τον αρχή του χρόνου η διαρροή για τις τράπεζες διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 3-4 δισ. ευρώ μηνιαίως, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να καταγράφεται από τους ιδιώτες αποταμιευτές.
Τα πιστωτικά ιδρύματα απαντούν με αυξήσεις επιτοκίων κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, με στόχο να περιορίσουν τη μείωση που παρατηρείται και που με συντηρητικούς υπολογισμούς θα φτάσει στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα 20 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες ανησυχούν
Πρόκειται για απώλειες που μπορούν να αναπληρωθούν μέσω του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο είναι έτοιμο προς χρήση, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, για την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ.
Οι τραπεζίτες πάντως είναι ανήσυχοι για το γεγονός ότι πλέον σε δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτικοί και οικονομολόγοι μιλούν για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου από την τρόικα.
Όπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς, είναι λογικό ένα κομμάτι του αποταμιευτικού κοινού, που δεν έχει τις κατάλληλες οικονομικές γνώσεις και μπορεί να λαμβάνει λανθασμένη πληροφόρηση για τις εξελίξεις, να φοβηθεί και να «σηκώσει» τα χρήματά του προλαβαίνοντας την υποτιθέμενη επιστροφή στη δραχμή.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ώστε να μην προκαλούνται υπερβολικές και βεβιασμένες κινήσεις από τους καταθέτες.
Διόλου τυχαίες δεν είναι οι περιοδείες που πραγματοποιούν κλιμάκια των τραπεζών σε όλη την Ελλάδα και ενημερώνουν τον κόσμο για το μέγεθος του προβλήματος και τις προοπτικές επίλυσής του.
Στα 9,4 δισ. ευρώ οι απώλειες στο α΄ τρίμηνο
Μέχρι και το τέλος Μαρτίου, οι εκροές από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονταν στα 9,4 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ, το Φεβρουάριο κατά 2,4 δισ. ευρώ και το Μάρτιο κατά 3,3 δισ. ευρώ.
Την υπό εξέταση περίοδο, την υψηλότερη πτώση εμφάνισαν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2011 κατά 4,48 δισ. ευρώ έναντι μείωσης 2,3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Από το "ΒΗΜΑ"