Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σε πανικό ο κόσμος έτρεξε να σηκώσει τις καταθέσεις!

Στα όρια της υστερίας ο κόσμος από τη βροχή δηλώσεων από επίσημα χείλη…
για ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή. Τις τελευταίες ημέρες μικροκαταθέτες θορυβημενοι από τις ραγδαίες εξελίξεις – δηλώσεις Δαμανάκη,..



...Παπακωνσταντίνου, απειλές ΔΝΤ – έτρεξαν να κλείσουν λογαριασμούς ακόμη και των 2.000 ευρώ ενώ άλλοι απέσυραν από τις τράπεζες τις αποταμιεύεις μίας ζωής για να τις σώσουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του »Πρώτου Θέματος» οι πολίτες οδηγήθηκαν μαζικά στο γκισέ αρχικά πριν από λίγες ημέρες, όταν η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη είπε ότι «το σενάριο εξόδου από το ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι». Από την Τετάρτη που έγινε η δήλωση πολίτες ζητούσαν πληροφορίες για τις δηλώσεις και ζητούσαν να κλείσουν ακόμη και λογαριασμούς των 3.000 με 5.000 ευρώ.
Ενδεικτικό της αναστάτωσης ήταν ότι σε κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας το πρωί της Πέμπτης προσήλθαν 30 έλληνες κάτοικοι Ουάσινγκτον -τα ονόματα των οποίων έχει στη διαθεσή του το «Πρώτο Θέμα»- ζητώντας να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους (πάνω από 2-3 εκ. ευρώ) παρά τις έντονες διαφωνίες τραπεζικών υπαλλήλων και της διοίκησης του καταστήματος, που προσπαθούσαν να εμπνεύσουν… ψυχραιμία. Τελικά κατέθεσαν τα χρήματα σε τράπεζα της Κύπρου.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι αν δεν πάρουμε τη δόση της 29ης Ιουνίου «λεφτά υπάρχουν» μέχρι τον Ιούλιο, η απειλή του ΔΝΤ στην Ευρώπη ότι αν δεν καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 12, δεν έχει πέμπτη δόση και η άρνηση των Ευρωπαίων και το θρίλερκορυφώθηκε την Παρασκευή με το «ναυάγιο» της σύσκεψης των αρχηγών.


Κάπως έτσι ο μέσος Έλληνας κοντεύει να πέσει στα.. ηρεμιστικά.
Σε άλλη κρατική τράπεζα στην Πελοπόννησο μέσα σε μία ώρα το απόγευμα της Τετάρτης λίγο πριν λήξει το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος, πέντε πολίτες απέσυραν τουλάχιστον 150.000 ευρώπροκειμένου να τα έχουν σπίτι τους. Μάλιστα απειλήθηκε επεισόδιο γιατίη τράπεζα δεν είχε τόση ρευστότητα άμεσα.
Πολλοί καταθέτες – μικροί και μεγαλύτεροι – έφευγαν με τα λεφτά σε.. σακούλα ενώ τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι οι θυρίδες έχουν σχεδόν εξαντληθεί.


Μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες από ΜΙΑ μόνο μεγάλη τράπεζα έφυγαν 100 εκ. ευρώ ενώ 15 δισ. ευρώ σήκωσαν τις τελευταίες 120 ημέρες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σύμφωαν με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αυτό το ποσό δεν είναι μόνο βέβαια απόσυρση πανικού καθώς επιχειρήσεις σήκωσαν χρήματα για να ανταποκριθούν σε έκτακτες εισφορές, ΦΠΑ, περαιώσεις, αποζημιώσεις για απολύσεις κ.α. ενώ νοικοκυριά για τρέχουσες ανάγκες. Είναι όμως ένα ασυνήθιστο ποσό ενδεικτικό του κλίματος.


http://www.blogspotgr.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...