Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Δεν κάνει πίσω στα σκληρά μέτρα η τρόικα...

Δεν κάνει πίσω στα σκληρά μέτρα η τρόικα...
Αφού οι καταθέτες σχημάτισαν ουρές και σήκωσαν τα χρήματά τους από τα ATM's και ο πανικός για τη χρεοκοπία της χώρας έφτασε στο απροχώρητο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει ανακοίνωση με την οποία λέει ότι θα εξασφαλίσουμε τελικά την πέμπτη δόση... Οι Ευρωπαίοι όμως, είναι πιο προσεκτικοί στους χειρισμούς τους. Πρώτα η αξιολόγηση της Ελλάδας και η έκθεση προόδου της και στη συνέχεια τα λεφτά.
Η έκθεση προόδου της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, "ίσως λίγο αργότερα", δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι αγορές περιμένουν με αγωνία το πόρισμα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που θα καθορίσει αν η Ελλάδα θα εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου ύψους 12 δις ευρώ.
Από τη μεριά τους οι χώρες της Ευρωζώνης θα καθορίσουν τη στάση τους για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας καταβάλλοντας την πέμπτη δόση του δανείου, αφού προηγουμένως μελετήσουν την έκθεση που θα τους υποβάλει η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την προβλεπόμενη απόδοση των νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση για να “εξευμενίσει” τα πνεύματα των Ευρωπαίων προσπαθεί να δεσμευτεί στις επιταγές της τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα, που αφορούν νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι κυρίαρχο αίτημά τους και βέβαια δεν πρόκειται να δεχθούν νέες προσλήψεις. Η τρόικα παράλληλα απαιτεί την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων σε άμεσο χρόνο, προκειμένου να γράψει θετική αξιολόγηση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Ωστόσο τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει” μόνο για το 2011:
- Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή που ανέρχεται σήμερα στο 13% στο 23% από τον επόμενο μήνα
- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012.
- Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο
- Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς)
- Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος
- Έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα
- Τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων
- Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο
- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο.
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 12.000 που είναι σήμερα
- Αλλαγή του μέτρου των αποδείξεων. Μελετάται η αύξηση του ποσοστού με βάση το οποίο υπολογίζονται οι ετήσιες αποδείξεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει μέσα “αλήθειες” που θα οδηγήσουν τη κυβέρνηση σε νέα μέτρα και περισσότερη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011. Το θέμα πάντως της συναίνεσης φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πορεία της οικονομίας και της εξυπηρέτησης του χρέους και των αναγκών της λειτουργίας του κράτους. Δεδομένου του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, πηγές αναφέρουν ότι τελικά θα υπάρξει διευθέτηση των διαφορών το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί η έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Τα μαρτύρια του κ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζονται αφού στις 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Eurogroup με την Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία τα βασικά θέματα της ατζέντας...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...