Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πού το πάνε οι τραπεζίτες; Να τινάξουν τη οικονομία στον αέρα; Εκβιάζουν για να μην πάνε φυλακή για τα θαλασσοδάνεια;


Τους 5 λόγους για τους οποίους οι τράπεζες στην Ελλάδα έχασαν το 1/3 της αξίας τους και«βούλιαξαν» οι τραπεζικές μετοχές προσπαθεί να αναλύσει το Forbes!Παράλληλα τονίζουν ότι έχουν χάσει περίπου το 1/3 της αξίας τους μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.....

Εκτός των άλλων , στην ίδια ανάλυση υπάρχει και σχετική δήλωση τραπεζικού στελέχους στους Financial Times, το οποίο περιγράφει την πτώση ως «σφαγή».


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού FORBES, οι λόγοι είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια. Βέβαια μέσα στην πτώση και στα διάφορα υπάρχουν πέντε συγκεκριμένοι παράγοντες για τους οποίους αποσύρονται οι επενδυτές από τις ελληνικές τράπεζες.

1ος παράγοντας: Επιταχύνεται η φυγή καταθέσεων: Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο, οι φήμες κάνουν λόγο για μεγάλες εκροές καταθέσεων. Η Moody’s εκτιμά ότι περίπου 8 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα τέλη του Νοεμβρίου κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες πιέσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες.

2ος παράγοντας: Ο κίνδυνος να σταματήσει η ρευστότητα από την ΕΚΤ: Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει πως θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα δεν συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα (το πρόγραμμα διάσωσης λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου). Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας που έχει μεγαλύτερα επιτόκια από την ΕΚΤ, αλλά και πάλι θα χρειάζεται η έγκριση του Μάριο Ντράγκι.

3ος παράγοντας: Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιο και ιδιωτικού χρέους: Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους (11 δισ. ευρώ), ενώ αποτελούν και τους βασικούς αγοραστές εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς, μια αναδιάρθρωση του χρέους προκαλεί νευρικότητα στις αγορές για τους ισολογισμούς του. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των επισφαλών δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους.

4ος παράγοντας: Οι τράπεζες παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία: Μαζί με όλα τα παραπάνω συνδέεται και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία, ενώ, οι αναλυτές συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους.

5ος παράγοντας: Εξάρτηση από τα assets του αναβαλλόμενου φόρου (DTA’s): Τέλος, σύμφωνα με το Forbes, ο κίνδυνος από την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο είναι πολύ μεγάλος. Η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα για την αναβαλλόμενη φορολογία για να προστατέψει τις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Μια κυβέρνηση λιγότερο σταθερή θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσφέρει αυτή τη στήριξη και τελικά δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα των στοιχείων αυτών, όπως αναφέρει σχετικό ειδησιογραφικό πόρταλ.




makeleio
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...