ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Reuters ) – Η Φινλανδία έχει προτείνει τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, να μεταφερθούν σε μια εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο και να τηρούνται ως εγγύηση για νέα δάνεια στην Αθήνα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει δει το Reuters. Το σχέδιο, που συντάχθηκε τον Ιούνιο, παραμένει κεντρικό στοιχείο της τρέχουσας φινλανδικής απαίτησης για εγγυήσεις, σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.
Αν δεν πάρει το δρόμο του το σχέδιο, η Φινλανδία μπορεί να αποχωρήσει από το ελληνικό σχέδιο διάσωσης, πυροδοτώντας νέο χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι απαιτήσεις από το Ελσίνκι για εγγυήσεις, έχουν πυροδοτήσει αιτήματα από χώρες όπως η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία για παρόμοια μεταχείριση, και απειλούν να “χαλάσουν” την προσπάθεια της ευρωζώνης για να σώσει την Αθήνα από χρεοκοπία.
Στο έγγραφο, Φιλανδός αξιωματούχος περιγράφει πώς η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα πρέπει να επιτρέψει τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια για τα κράτη παροχή βοήθειας.
Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων θα έχει την κυριότητα όλων των μετοχών της εταιρείας συμμετοχών, αν και οι μετοχές θα είναι υπό κράτηση από έναν τρίτο.
Δεδομένου ότι η εταιρεία χαρτοφυλακίου θα έχει βάση το Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί σύμφωνα με το δίκαιο του Λουξεμβούργου. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανόν να προκαλέσει συζητήσεις στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις της προσφοράς γης ή μετοχές ως εγγύηση για τα μελλοντικά δάνεια.
Η Φινλανδική πρόταση θα παραδώσει τον έλεγχο των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας σε ένα ξένο οργανισμό, περιορίζοντας την αυτονομία της Αθήνας στη διαχείριση των οικονομικών της και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τομέας στον οποίο η ελάχιστη πρόοδος έχει απογοητεύσει τους συνεργάτες στην ευρωζώνη.
«Τον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων διαχειρίζεται η AHC (Asset Holding Company) και μπορεί να χρησιμοποιήσει την AHC με ευέλικτο τρόπο, όπως ένα όχημα για να τιτλοποιούν, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων », αναφέρει η Φινλανδική πρόταση, με ημερομηνία 23 Ιουνίου.
Το φινλανδικό σχέδιο αναφέρει επίσης ως πιθανή τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας ταμειακές ροές που προέρχονται από ένα αεροδρόμιο, για παράδειγμα, ως εγγύηση για δάνεια
“Η τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού θα καταστήσει τόσο την αποτίμηση όσο και την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων πολύ πιο εύκολη”, γράφουν οι συντάκτες του του εμπιστευτικού εγγράφου, το οποίο έχει κυκλοφορήσει στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης , με τη μορφή ενός «ανεπίσημου εγγράφου».
Η πρόταση είναι μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν από τους υπαλλήλους της ευρωζώνης, σε κλήσεις συνδιάσκεψης τις τελευταίες ημέρες για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, σχετικά με το πώς θα παρασχεθούν εγγυήσεις στη Φινλανδία, και ενδεχομένως άλλα κράτη μέλη, σε αντάλλαγμα για νέα δάνεια.
Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση άργησε να ξεκινήσει την από καιρό αναμενόμενη πώληση της κρατικής περιουσίας. Είχε υποσχεθεί νωρίτερα φέτος την απόκτηση 50 δις € μέχρι το 2015, αλλά η αποτυχία της να ξεκινήσει σωστά η διαδικασία έχει απογοητεύσει τους δανειστές.
Νωρίτερα αυτό το έτος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Juergen Stark, είχε θέσει μια τιμή για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν συμμετοχές στο αεροδρόμιο της Αθήνας », μια τράπεζα, δύο λιμάνια, και κυρίως τον ΟΤΕ, ύψους 300 δις. ευρώ.
Το πούλημα αυτού του πλούτου είναι δύσκολο πολιτικά.
Η συζήτηση για την πώληση κρατικών εταιρειών προκαλεί διαμαρτυρίες των εργαζομένων που ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.