Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στο επίκεντρο μισθοί και αποκρατικοποιήσεις


Στο μικροσκόπιο των επικεφαλής της τρόικας θα βρεθεί σήμερα η πορεία της ελληνικής οικονομίας, με κυβερνητικά στελέχη να έχουν ως βασικό στόχο την αποτροπή λήψης νέων πρόσθετων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων.



Κοινό μυστικό στους κύκλους της τρόικας αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα ψηφίζονται νόμοι, οι οποίοι όμως δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να καθυστερούν δραματικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική εξυγίανση της χώρας.

Με επίκεντρο τα... έσοδα και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι αξιωματούχοι της τρόικας θα ασκήσουν σκληρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση. Όλα αυτά μάλιστα λίγες μέρες πριν δοθεί το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Τα μέτωπα του οικονομικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις του με την τρόικα είναι πολλά και «καυτά». Σε αυτά περιλαμβάνονται:

1) Η διόρθωση των αποκλίσεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, κυρίως λόγω της υστέρησης στις φορολογικές εισπράξεις. Το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι η «τρύπα» στα δημόσια ταμεία θα κλείσει με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις νέες εισφορές σε εισοδήματα, ακίνητα και αντικειμενικές δαπάνες, την αναβάθμιση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, με ιδιώτες που θα κυνηγήσουν μεγαλoοφειλέτες, την ανάληψη δράσης από ειδικές ομάδες για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» και των νέων αντικειμενικών κριτηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους.

2) Η μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους στο Δημόσιο, μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων εκατοντάδων φορέων, απολύσεων και μετατάξεων προσωπικού, εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας και αυστηρής τήρησης του κανόνα «μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις». Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σε αυτόν τον τομέα έχει να κάνει με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που, με βάση το χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να είχε κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του θα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από την προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων έγινε με την περικοπή των επιδομάτων και ότι το θέμα είναι περίπλοκο και... χρειάζεται τον χρόνο του.

3) Η οριστικοποίηση των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Στο τραπέζι θα τεθούν οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και έμμεσων φόρων που θα πρέπει να έχουν την έγκριση της τρόικας.

4) Οι καθυστερήσεις στην προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, με βήμα σημειωτόν προχωρούν οι διαδικασίες κατάρτισης της λίστας με τα ακίνητα του Δημοσίου που θα αξιοποιηθούν.

5) Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και η εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων


real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...