Ο Σόϊμπλε, εκφράζοντας το πνεύμα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί, το είπε μόλις προχθές ότι ευρωομόλογο θα εκδοθεί αφού πρώτα υιοθετηθούν κοινά δημοσιονομικά για όλες τις χώρες της ΕΕ και αφού γίνει παραχώρηση μέρους της Εθνικής Κυριαρχίας των επιμέρους κρατών. Ταυτόχρονα η γερμανική έκδοση των Financial Times, σημειώνει: «Γερμανοί ενωθείτε! – Η έκκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν είναι πια φαντασία, αλλά...
η μοναδική διέξοδος από την κρίση» και συνεχίζει: «Οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται κοινή οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά το ευρώ. Αυτό το δήλωσαν πρόσφατα και οι Μέρκελ και Σαρκοζί».Πιο κάτω η εφημερίδα αναλύει πιο πολύ αυτή την ιδέα: «Η ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί σε ενιαίο κράτος, σε ένα κράτος που θα λειτουργεί σαν ομοσπονδία, όπου η Γερμανία ή το Βέλγιο θα είναι απλά ομόσπονδα κρατίδια με τη βουλή τους, την κυβέρνησή τους, τις φορολογίες τους, τους νόμους τους. Θα υπάρχει κεντρική κυβέρνηση που θα ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα, εξουσίες και δυνατότητες που έχει σήμερα η γερμανική βουλή».
Το ερώτημα όμως που και η ίδια η εφημερίδα θέτει είναι, αν εμείς οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι κ.λ.π. θα αισθανθούμε αυτή την ομοσπονδοποίηση ως μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε ισότιμα; ή θα αισθανθούμε ότι συρόμαστε αναγκαστικά και με αφαίρεση μέρους της Εθνικής μας Κυριαρχίας; Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να το δούμε με ανοιχτό μυαλό.
Στο σημείο που έφτασε η Ευρώπη σήμερα, απλά δεν μπορεί να συνεχίσει με την ίδια μορφή. Αλλαγές θα γίνουν οπωσδήποτε.
Οι λύσεις είναι τρεις:
1) Διαλύεται η Ευρωζώνη και το κάθε κράτος επιστρέφει στο εθνικό του νόμισμα.
2) Εξέρχεται κάποιο ή κάποια αδύναμα κράτη από την Ευρωζώνη και συνεχίζουν τα πιο ισχυρά και
3) Γίνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης (ΗΠΕ), στο πρότυπο των ΗΠΑ.
http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/08/blog-post_8847.html