Ξεφορτώνονται τα χαρτιά οι ξένοι, πανικός και ανάκληση αδειών από τους Έλληνες τραπεζίτες
Άνευ προηγουμένου πτώση σημειώνουν όλες τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και, δυστυχώς για τους ταλαιπωρημένους μικροεπενδυτές -όπως αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr- ακόμη δεν είδαμε τίποτα! Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί με στοιχεία, πλέον, ότι ακόμη και οι σημερινές τιμές των τραπεζικών μετοχών είναι πέρα για πέρα πλασματικές. Διότι, οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν με βάσει τα επίσημα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι διοικήσεις των τραπεζών, τα οποία μιλούν για επισφάλειες (δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», με άλλα λόγια) συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ χειρότερη όπως τονίζουν στο newsbomb.gr άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν: Οι πραγματικές επισφάλειες ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ!
Μάλιστα, τα δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν σε επιχειρήσεις τα μεγέθη και η οικονομική κατάσταση των οποίων δεν τα δικαιολογούσαν, αλλά παρέκαμψαν τις συνήθεις διαδικασίες για λόγους σκοπιμότητας και διαπλοκής. Και, βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές από αυτές ανήκουν στον κλάδο των media…Από τη στιγμή που θα εμπλακεί η BlackRock (με τα stress tests που θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος), το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής δε θα μπορεί πια να παραμείνει κρυφό. Και, χωρίς αμφιβολία, θα οδηγήσει σε εξευτελισμό των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο. Μόλις ανακοινωθεί το ασύλληπτο μέγεθος των επισφαλειών ύψους 40 δισ., η βουτιά των τιμών θα είναι πρωτοφανής και οι συνέπειες για την ελληνική κεφαλαιαγορά και οικονομία ανυπολόγιστες.
΄Ηδη, οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε πανικό, βλέποντας -τα τελευταία 24ωρα- το δείκτη του Χρηματιστηρίου να έχει χάσει το σημείο στήριξης των 1.000 μονάδων, αλλά –κυρίως- την αποφασιστικότητα με την οποία φεύγουν από τα χαρτοφυλάκια τους οι ξένοι επενδυτές. Η εντολή από τα διεθνή «μεγάλα σπίτια» έχει δοθεί από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας: «πουλήστε τις ελληνικές τράπεζες, όσο-όσο».
Μέσα στον πανικό τους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb.gr, τουλάχιστον δύο ελληνικές τράπεζες προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε επείγουσες ανακλήσεις καλοκαιρινών αδειών εξειδικευμένων υψηλόβαθμων στελεχών τους. Μάλιστα, ανάλογο κλίμα πανικού επικρατεί και στις διοικήσεις των άλλων ελληνικών τραπεζών.
Τελικά, το κρίσιμο ζήτημα που δημιουργείται -με τα νέα δεδομένα της ύφεσης και των ελλειμμάτων για το 2011, που και επίσημα πλέον βρίσκονται πολύ μακράν των στόχων- είναι το κατά πόσον και πόσες από τις ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα επόμενα stress tests, τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και της BlackRock, για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το… τρίγωνο
Οι συζητήσεις στο τρίγωνο Βενιζέλου – Προβόπουλου – τραπεζιτών, με την έντονη δραστηριοποίηση μάλιστα του Ν. Καραμούζη από την πλευρά της Eurobank (σε ρόλο συντονιστή) είναι συνεχείς.
Επίσης, η πληροφορία ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) του ευρωσυστήματος και ότι όλες οι τράπεζες, πλην της Εθνικής, έχουν δηλώσει συμμετοχή προκειμένου να αντλούν κεφάλαια εφόσον τα χρειαστούν, δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης, η πληροφορία ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) του ευρωσυστήματος και ότι όλες οι τράπεζες, πλην της Εθνικής, έχουν δηλώσει συμμετοχή προκειμένου να αντλούν κεφάλαια εφόσον τα χρειαστούν, δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Κρίσιμα ζητήματα εκτός της ύφεσης και των ελλειμμάτων είναι ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουλίου και το «Μνημόνιο 2» δείχνουν ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Ουσιαστικά έχουν ακυρωθεί από τη συζήτηση εντός της Ευρώπης και τις έντονες διχογνωμίες για το καθεστώς εγγυήσεων, που ξεκίνησε από την μυστική συμφωνία Αθήνας-Ελσίνκι και τώρα τινάζει στον αέρα τις αποφάσεις για το δανεισμό της Ελλάδας.
Επίσης, τα spreads των ελληνικών ομολόγων σπάνε καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται στο 55% της ονομαστικής τους αξίας, με τάση να φθάσουν το μείον 60%. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό από τον Ιούνιο ότι η τάση της ΕΚΤ είναι να μειώσει την έκθεση της στα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες την εξάρτηση τους απ’ αυτήν.
Οι πιέσεις στην ΕΚΤ για συνεχείς αγορές και παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων και για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αυξάνονται, ειδικά για την Ιταλία και την Ισπανία, οπότε είναι προβλεπτό ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει πλαφόν από την πλευρά της ΕΚΤ για κάθε χώρα.