Προς αναζήτηση λύσης-σωσίβιο οι ελληνικές τράπεζες για να διασώσουν τις θυγατρικές τους από την πώληση και να διατηρήσουν το ρόλο τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια προσέφυγαν σε διεθνείς οίκους , αλλά οι...
πιέσεις που ασκούνται είναι έντονες κι αναμένεται να γίνουν ασφυκτικές ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά.
Η λύση αυτή ωστόσο προδιαγράφει και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα γίνει έτσι κι αλλιώς, ώστε να καταστούν οι τράπεζες υγιείς και αποτελεσματικές υπέρ της πραγματικής οικονομία, αλλά θα πρέπει πρώτοι από όλους να απαντήσουν οι μέτοχοι αν και πως είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μία τέτοια κίνηση.
Θέλουν αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν τις θυγατρικές
Η Eurobank έχει ήδη προχωρήσει στην πώληση μιας θυγατρικής της στην Πολωνία, ενώ εξετάζει και την πώληση της συμμετοχής της στην Tekfen αλλά και της θυγατρικής στην Αίγυπτο της Τράπεζας.
Η Εθνική, αν κι έχει ανακοινώσει από τις αρχές του έτους την πώληση του 20% της Finansbank, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «μνηστήρες».
Τι εξετάζεται ως εναλλακτικό σχέδιο
Με δεδομένες τις συνθήκες, φαίνεται να έχει προταθεί από ξένο οίκο στην Εθνική να δημιουργήσει σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μία θυγατρική, η οποία θα λειτουργεί ως ομπρέλα για όλες τις θυγατρικές εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης πιθανόν και της Finansbank.
Με την κίνηση αυτή θα επιδιωχθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση της Εθνικής, ώστε να εισέλθουν μέτοχοι όπως η EBRD και ενδιαφερόμενα funds.
Έτσι η Εθνική εξασφαλίζει κεφάλαια για τις θυγατρικές της στο εξωτερικό και απαλλάσσεται η ίδια από μέρος των κεφαλαίων που πρέπει να αντλήσει από τις αγορές.
Στην περίπτωση συγχώνευσης Εθνικής –Eurobank το σχήμα μεγαλώνει και καθίσταται πιο κρίσιμο αλλά και πιο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές.
Ρlan Β εναντίον χρόνου
Το σενάριο της θυγατρικής –ομπρέλα θα μπορούσε να είναι μία λύση, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες της οικονομίας, αλλά και των χρονικών πιέσεων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μάλλον φαντάζει ακατόρθωτο.
Κατά συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται μαθηματικά σε δύο επιλογές. Ή να ενταχθούν στο Ταμείο Στήριξης, δηλαδή να κρατικοποιηθούν, ή να αποκτήσουν νέους –αγνώστους προελεύσεως -βασικούς μετόχους έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων.
http://www.on-news.gr/2011/08/blog-post_3720.html