ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Ηλίας Μόσιαλος για τη δημόσια τηλεόραση, πέραν του επιβεβλημένου λόγω της κρίσης, ήταν και αυτονόητες αφού εκτός από δίκαιες (δεν μπορεί να την πληρώνει μια ζωή ο μισθωτός και ο συνταξιούχος) στοχεύουν στον εξορθολογισμό δαπανών και εσόδων, μέσα από ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας. Η πρόθεση του υπουργού να προχωρήσει στην «απεξάρτηση» της πληροφόρησης από τον κρατισμό και τον κομματισμό, είναι μια ξεκάθαρα φιλελεύθερη προσέγγιση και............
ως εκ τούτου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπαναχωρήσει, ενδίδοντας στις πιέσεις τοπικών στελεχών, παραγόντων και βουλευτών. Επιτέλους, δεν έχει σημασία ποιος επιχειρεί να νοικοκυρέψει τα πράγματα, σημασία έχει ότι αυτό που γίνεται τώρα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μερικά χρόνια.
Ένα ζήτημα που οφείλει να εξετάσει σοβαρά ο υπουργός είναι η αξιοποίηση, με όρους διαφάνειας, της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ. Κι αυτό γιατί από την ορθολογική διαχείριση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ανεξαρτησία, η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Η πλήρης ανεξαρτησία θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, ώστε να πάψει η εποπτεία του εκάστοτε υπουργού και να σταματήσουν οι άμεσες ή έμμεσες κομματικές παρεμβάσεις. Αν καταλάβαμε καλά, σε όσα ακούσαμε, εικάζουμε ότι το μοντέλο λειτουργίας που έχει στο μυαλό του ο υπουργός είναι κοντύτερα σ’ αυτό του BBC. Μακάρι.
Πάντως η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, θα έχει νόημα εφόσον στην πράξη αποδειχθεί η αποκομματικοποίηση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και διοίκησης, και υπό την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστεί η ποιότητα των προγραμμάτων και ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας και η πλουραλιστική φυσιογνωμία της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Ασφαλώς όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στη πράξη, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι έγινε μια καλή αρχή.
http://www.statesmen.gr/