Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Φυγή προς τα εμπρός με μπαράζ νομοσχεδίων


«Αντεπίθεση» της κυβέρνησης έναντι της τρόικας αλλά και της Νέας Δημοκρατίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ


Σε πολιτική αντεπίθεση καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και παράλληλα να κλείσει τις «εκκρεμότητες» που οδήγησαν στην πρόσφατη ρήξη με την τρόικα. Οπως έγινε γνωστό, η πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί είναι το επόμενο 15ήμερο, και προ της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και να πάρουν την οδό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και έχουν δημιουργήσει στις Βρυξέλλες, αλλά και στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την πεποίθηση ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα καθυστερούν εξαιτίας της κωλυσιεργίας κυβερνητικών στελεχών αλλά και των συντεχνιακών αντιδράσεων.
Πάντως, παρότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διακήρυξε το Σάββατο ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, δεν ήταν λίγοι εκείνοι - ακόμη και κυβερνητικά στελέχη - οι οποίοι διέγνωσαν στη ρήξη με την τρόικα «το πρώτο καλό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης εδώ και πολλούς μήνες», αν ήθελε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σύντομα.
Για άλλους η ρήξη ήταν το «καλό χαρτί» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την «τεχνοκρατική» στάση που τηρούσε απέναντι στην τρόικα ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Δεδομένου μάλιστα ότι η κατηγορία που απευθύνεται συχνότερη κατά του κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι «δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου το Μνημόνιο», με τη ρήξη ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά έδωσε «δείγμα γραφής» ότι και μπορεί να διαπραγματεύεται και σκληρός διαπραγματευτής είναι.
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος χθες με ανακοίνωσή του ανασκεύασε όσες σχετικές εκτιμήσεις έγιναν από τον Τύπο, αρνούμενος ότι επήλθε ρήξη με την τρόικα.
Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προλάβει τις εξελίξεις και να αποδείξει ότι διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όχι μόνο στο θέμα της διαχείρισης της κρίσης αλλά και στο πολιτικό πεδίο, όπου η υστέρηση που καταγράφει έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις προκαλεί τριγμούς και επηρεάζει ανασταλτικά τις πολιτικές της.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης μοιάζει ως η μόνη διέξοδος σε αυτή τη φάση και - όπως έγινε γνωστό - αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε σημερινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο θα εγκριθούν οι παρεμβάσεις στην υγεία με το νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξιτζήδων μετά το πράσινο φως που έλαβε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης από τον Πρωθυπουργό. Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκριθούν οι αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, παρά τις συζητήσεις που έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην αποποινικοποίηση της χρήσης.
 
 
 
 
http://www.tanea.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...