Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Διαδικασίες αλά... ελληνικά στην Ιταλία

Παρά τις διαψεύσεις Μπερλουσκόνι, όλα οδεύουν προς μηνημόνιο με το ΔΝΤ
Διαδικασίες αλά... ελληνικά στην Ιταλία
Με εξυπνακισμούς και αστειάκια προσπαθεί να κρύψει την δανειακή κρίση της Ιταλίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Με την κατηγορία της αναξιοπιστίας παραπέμπεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ιταλία αφού προηγουμένως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέρριψε το δάνειο ύψους 44 δισ. ευρώ που το πρόσφερε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να πείσει κυρίως τους διεθνείς πιστωτές αλλά και τους συμπατριώτες του ότι η «παρέμβαση» του ΔΝΤ στην Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχει συμβεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν η χώρα δεν δεσμεύτηκε με κάποια δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ και την Κομισιόν αλλά δέχτηκε να λάβει απλώς «τεχνικές συμβουλές».
Οι συμβουλές αυτές θα δίνονται από τους ελεγκτές του ΔΝΤ που θα φτάσουν «πριν το τέλος του μήνα» στη Ρώμη, όπως δήλωσε η Λαγκάρντ. Οι ίδιοι θα επιτηρούν στενά την εφαρμογή των υπησχημένων μεταρρυθμίσεων κάθε τρίμηνο (οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι συμπτωματικές) και ασφαλώς θα διαμορφώσουν και την περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι «η ίδια η Ιταλία ζήτησε τη βοήθεια» και δεν της επιβλήθηκε. Μόνο που η πανομοιότυπη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε και στις περιπτώσεις των τριών χωρών όπου «παρενέβη ύστερα από πρόσκληση» το ΔΝΤ προδίδουν την πραγματική εικόνα: η Ιταλία μπήκε ουσιαστικά στον προθάλαμο της υπογραφής μνημονίου με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία» τόνισε από τις Κάνες σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν Ρομπάι επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα».
Κι όμως. Τα επίπεδα δανεισμού της χώρας προσεγγίζουν καθημερινά την επικίνδυνη ζώνη που είχαν φτάσει πριν υπογράψουν σύμβαση με το ΔΝΤ η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της
Ιταλίας ανήλθε σήμερα στο 6,362%, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις χθες όταν στο κλείσιμο είχε φτάσει το 6,194%. Η διαφορά του επιτοκίου μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (spread) έφτασε έκλεισε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο στις 453,2 μονάδες βάσης, ενώ προηγουμένως είχε αγγίξει τις 460 μονάδες.

Πάντως κατά τον Μπερλουσκόνι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το μέλλον της οικονομίας. «Η επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας είναι μια παροδική μόδα, από την στιγμή που η Ιταλία διαθέτει ισχυρή οικονομία, είναι η έβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή της, δείχνει ότι πρόκειται για εύπορη χώρα» δήλωσε με το γνώριμο ύφος της «άνεσης» που τον διακρίνει μπροστά στο φακό ο Σϊλβιο Μπερλουσκόνι.
«Η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και δεν βρίσκει κανείς θέση για κράτηση στα αεροπλάνα» επέμεινε ο Καβαλιέρε.
Σε πιο σοβαρό ύφος ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι δικαιολόγησε την επικείμενη έλευση των ελεγκτών του ΔΝΤ αλλά και της Κομισιόν στη χώρα λέγοντας ότι πρόκειται για «αξιοποίηση της εμπειρία και της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ, για να γίνει ακόμη σαφέστερο ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι σε εξέλιξη».
Βέβαιο είναι ότι ο ίδιος έχει πολύ σοβαρούς λόγους να ανησυχεί το πολιτικό του μέλλον καθώς η λέξη «παραίτηση» ακούγεται με την ίδια συχνότητα στη χώρα του όσο και στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα της χώρας είσαι εσύ» φέρεται να είπε πρόσφατα υπουργός της κυβέρνησης προς τον Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο. Τα τελευταία δημοσιογραφικά σενάρια φέρνουν τον πρώην ευρωπαίοι επίτροπο Μάριο Μόντι ως βασικό υποψήφιο για την πρωθυπουργία με ένα σχήμα τεχνοκρατών. Ελλάδα - Ιταλία, βίοι παράλληλοι.



http://konserbokoyti.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...