Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τρόικα: Πάρτε άμεσα μέτρα 11,4 δισ. ευρώ, κόψτε μισθούς, αυξήστε τη φορολογία…



Τρόικα: Πάρτε άμεσα μέτρα 11,4 δισ. ευρώ, κόψτε μισθούς, αυξήστε τη φορολογία Την έναρξη των εργασιών για την προετοιμασία των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, που θα περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο, σηματοδοτεί η έλευση στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας
Οι ελεγκτές της τρόικας θα πραγματοποιήσουν επίσης τον πρώτο έλεγχο στα «πεπραγμένα» της Ελλάδας μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, ώστε να…
διαπιστώσουν το βαθμό συμμόρφωσης και ταυτόχρονα θα δώσουν κατευθύνεις για την προετοιμασία των δεκάδων μέτρων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει.
Η ηγεσία της τρόικας, αλλά και στελέχη της Κομισιόν και τη ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει πως η προεκλογική περίοδος δεν δίνει κανένα άλλοθι για καθυστερήσεις, ενώ πρέπει να σημειωθούν οι αυστηροί όροι της νέας δανειακής σύμβασης που προβλέπουν μέχρι και πρόστιμο στην Ελλάδα, αν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευσης μίας δόσης από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα ελέγξει κατ’ αρχήν την εφαρμογή των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που έχουν αποφασιστεί για την πρόληψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2012, όπως επίσης και την προεργασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με ρητή αναφορά του νέου μνημονίου, η τρόικα αναμένει την έκδοση υπουργικής απόφασης σε συνεννόηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ η οποία θα παρέχει τα τεχνικά στοιχεία του πλαισίου ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
Επίσης, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλουν να ολοκληρώσουν μέχρι την Παρασκευή μία στρατηγική αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών. Στόχος είναι η προετοιμασία της ανακεφαλαιοποίησης που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Απρίλιο, με την εκταμίευση και των πρώτων κεφαλαίων, από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Τα μέτρα 2014 – 2015
Το κύριο βάρους του ελέγχου του κλιμακίου της τρόικας θα πέσει στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα καλύπτει την περίοδο 2013 – 2016 (αντί 2012 – 2015 που λήγει το υφιστάμενο) και θα περιέχει και πρόσθετα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, για τα έτη 2013-14. Τα μέτρα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από το μνημόνιο, αλλά αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να τα προσδιορίσει, για να τα εγκρίνει κατόπιν η τρόικα, στη βάση της απόδοσής τους στα δημόσια ταμεία.
Επειδή όμως το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, η τρόικα ζητεί να ξεκινήσει από τώρα η κατάρτισή του, ώστε να είναι έγκαιρα έτοιμο και να ψηφιστεί αμέσως μετά τις εκλογές. Θέλει, δε, να προλάβει εξελίξεις, για το ενδεχόμενο να μη συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση, που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα εγκατασταθούν στα υπουργεία στα οποία θα πέσει μεγάλο βάρος των προσαρμογών που πρέπει να γίνουν και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητώντας τα σχέδια για την εξεύρεση των 11,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το γενικό πλάνο που έχει δώσει η Κομισιόν τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές στη δημοσιονομική διαχείριση, ενώ σε ό,τι αφορά στα έσοδα, πρόσθετο όφελος αναμένεται από την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες η Κομισιόν θεωρεί ότι οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν θα πρέπει να έχουν ως στόχο να περιστείλουν την κρατική σπατάλη και να βελτιώσουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΚΕΠ προβαίνει σε αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών και η πρώτη έκθεση προόδου θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα αφορά στην καταγραφή και κατηγοριοποίηση δαπανών και πρώτα συμπεράσματα.
Θα ακολουθήσει δεύτερη έκθεση, μέχρι τις 15 Μαΐου, που θα περιέχει και προσχέδιο προτάσεων.
Η τρίτη έκθεση θα παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα περιέχει ολοκληρωμένη μελέτη και
συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον Φίλιππο Σαχινίδη, στη διετία 2013 – 2014 οι παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση 5,5% του ΑΕΠ ή περίπου 11,5 δισ. ευρώ, θα αφορούν τους ακόλουθους τομείς:
- Περικοπή δαπανών ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 6,3 δισ. ευρώ) με την αναθεώρηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Μέσα στις δαπάνες που θα πρέπει να επανεξεταστούν θα είναι όλων των ειδών επιχορηγήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων. Το έργο της αναθεώρησης και των περικοπών θα υποστηριχτεί από το ΔΝΤ και της Task Force.
- Περικοπή των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά 1-1,5% του ΑΕΠ (2,1 έως 3,2 δισ. ευρώ), αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα υποβοηθηθεί από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ. Πρόκειται για αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης κοινωνικών βοηθημάτων.
- Περικοπή δαπανών ύψους 1% του ΑΕΠ (2,1 δισ. ευρώ), μέσα από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το μέτρο θα εξειδικευτεί σε μειώσεις προσωπικού, μισθολογικών δαπανών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών μονάδων κ.λπ.
Η υλοποίηση του Προϋπολογισμού
Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2012, ξεκίνησε να υλοποιείται με υστέρηση των εσόδων, λόγω της βαθύτερης ύφεσης, έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ, αλλά αν οι έλεγχοι διαπιστώσουν και νέες αποκλίσεις, υπάρχει ρητή δέσμευση, για τη λήψη και πρόσθετων μέτρων. Πιο σαφής θα είναι η εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν και θα αποφασιστεί αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
«Παρεμβάσεις» σε έσοδα και δαπάνες
Τα μέτρα μείωσης των δαπανών θα ενισχυθούν και με τα μέτρα αύξησης των εσόδων και αναγκαστικά θα αποκωδικοποιηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων:
1. Μείωση των θέσεων στο Δημόσιο κατά 150.000 από το τέλος του 2010 και το τέλος του 2015 μέσω εφεδρείας ή απολύσεων, αλλά και της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων 1/5. Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στη Γενική Κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη.
Το ίδιο ισχύει για το προσωπικό το οποίο έχει τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και το οποίο μετατίθεται σε άλλες υπηρεσίες. Εντός του 2012, 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, προερχόμενα κυρίως από φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή συρρικνώνονται σε μέγεθος.
2. Μείωση κατά 10% των αμοιβών των υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί μουσικοί κ.λπ.), που μέχρι τώρα έχουν εξαιρεθεί. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα αναθεωρήσει το σύστημα προαγωγών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα αυξάνει το μισθολογικό κόστος μέσω των προαγωγών.
3. Την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, μέσα από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στο εισόδημα.
4. Η αύξηση των αντικειμενικών των ακινήτων.
5. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
6. Η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ από την 1-1-2013.
7. Η εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησης, που σημαίνει αύξηση της τελικής τιμής από τον Οκτώβριο κατά 50%.
8. Η περαιτέρω μείωση νοσοκομειακών, φαρμακευτικών και κοινωνικών δαπανών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ


 http://greekomerta.wordpress.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...