Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Για την Δευτέρα 7 Μάη έχουμε τα εξής σενάρια:


Για την Δευτέρα 7 Μάη έχουμε τα εξής σενάρια:
Μνημονιακό Σενάριο 1. Την Δευτέρα 7 του Μάη έχουμε μνημονιακή κυβέρνηση. Συνεχίζουμε λοιπόν όπως είμαστε σε ένα καθοδικό τουνελ το οποίο δεν ξέρουμε που καταλήγει. Μετά την ολοκλήρωση του PSI βγαίνουν τα νέα ελληνικά ομόλογα τα οποία υποτιμούνται άμεσα καθώς η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται και επιδεινώνεται. Μετά από ένα χρόνο έχουμε νέο κούρεμα του χρέους. Εν τω μεταξύ η ύφεση φέρνει νέα ύφεση και κάθε τρίμηνο έρχονται νέα μέτρα οι στόχοι δεν πιάνονται. Ο ελληνικός στόχος όμως είναι η παραμονή στην κρίση καθώς αυτό- στην ανάλυση που κάνουν οι μνημονιακοί -σημαίνει παραμονή στο ευρώ. Η λύση θα έρθει απέξω.

Μνημονιακό Σενάριο 2: Την Δευτέρα 7 του Μάη δεν έχουμε Μνημονιακή κυβέρνηση. Ο δανειστές «τσαντίζονται» και μας βγάζουν από το ευρώ. Σταματούν να χορηγούν ευρώ στις τράπεζες μας οι όποιες αναγκάζονται να κλείσουν για 5-6 εβδομάδες. Σταδιακά οι περισσότερες χρεοκοπούν. Οι καταθέσεις όλων μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα δεσμευτούν και θα γυρίσουν σε δραχμές οι οποίες σταδιακά θα τεθούν σε κυκλοφορία. Στους δρόμους επικρατεί πανικός και χάος. Αλλόφρονες πολίτες ψάχνουν τα λεφτά τους. Το νέο νόμισμα υποτιμάται ανεξέλεγκτα. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα καίει τα ομολόγα της Ελλάδος καθώς η άξια τους ως καύσιμο είναι υψηλότερη από ότι ως ομόλογα. Όλες οι εταιρίες τους κόσμου που περιμένουν εμβάσματα Ελλήνων επιχειρηματιών ή έχουν δοσοληψίες με ελληνικές τράπεζες χρεοκοπούν η ανακοινώνουν ζημιές. Στην Ελλάδα δεν εισάγεται τίποτα πάρα μόνο ότι μπορεί να πληρωθεί σε μετρητά.

Τα νέα ταξιδεύουν με αστραπιαία ταχύτητα και τα ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας φτάνουν στο 25% της Γερμανίας στο 15 %, το EFSF δεν επαρκεί και προκαλείται Χάος. Οι σκηνές από την Ελλάδα μεταδίδονται παντού και όλοι οι νοτιοευρωπαίοι τρέχουν να σηκώσουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες προκαλώντας τεράστιο κραχ. Η ΕΚΤ κόβει χρήμα και εγγυάται την ρευστότητα αλλά και το ευρώ υποτιμάται και οι έχοντες ευρώ, γυρίζουν τα χρήματα τους σε δολάρια και χρυσό. Αυτά τα συμβούν άμεσα σε 2-3 ημέρες.

Αμέσως μετά αρχίζει η πολιτική διαχείριση της Ελληνικής κρίσης στην Ευρωζωνη. Η διαχείριση η όποια έχει στόχο να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Η έκρηξη όμως της Ελλάδας είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει ακόμη πόσα θύματα θα δημιουργήσει. Πολύ σύντομα όλες οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον νότο της Ευρώπης ζητούν να πληρωθούν άμεσα σε δολάρια και το ευρώ υποτιμάται συνεχώς. Τα ομόλογα των PIGS δεν αγοράζονται και οι Γαλλογερμανοί δεν τσοντάρουν. Tα PIGS προχωρούν σε στάση πληρωμών πυροδοτώντας εκ νέου την κρίση. Σε λίγες ημέρες η κάθε χώρα ακολουθεί την δική της νομισματική πολιτική και οι Γαλλογερμανοί συνεχίζουν με όσους απόμειναν και με ένα υποτιμημένο σε σχέση με το δολάριο ευρώ. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για όλους.

Αντιμνημονιακό Σενάριο 1: Οι Ελληνικές εκλογές βγάζουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση και οι δανειστές στρώνουν κόκκινο χαλί στην Ευρώπη. Ο νέος πρωθυπουργός πάει στο Eurogroup και τους παίρνει τα παντελόνια μαζί με τα λεφτά τους. Επιστρέφει και πετά τα χρήματα με ελικόπτερα στις πλατείες. Η λιτότητα τελειώνει με τυμπανοκρουσίες. Οι καμπάνες χτυπούν στους ναούς και ο κατακτητής έχει ηττηθεί. Η ελληνική ψυχή έχει νικήσει.

Αντιμνημονιακό Σενάριο 2: Την δευτέρα 7 Μάιου δεν έχουμε Μνημονιακή κυβέρνηση. Οι δανειστές γνώστες του χειρότερου Σεναρίου βγάζουν το σκασμό και η ψυχραιμία διατηρείται.

Καλούν την κυβέρνηση σε διαβουλεύσεις ενώ έχει ήδη πυροδοτηθεί κλίμα ανησυχίας στην Ευρωπη με τα ομόλογα των PIGS να έχουν πάρει τη ανιούσα. Η Ελλάδα εμφανίζει εμπρός τους το “χειρότερο σενάριο” που έχει επεξεργαστεί με λεπτομέρειες και εξηγεί ότι είναι θέμα χρόνου να πυροδοτηθεί από ανεξέλεγκτες καταστάσεις και συγκυρίες, καθώς τίποτα δεν ελέγχεται. Πετυχαίνει άμεσα χρονική αναπροσαρμογή της διάρκειας εφαρμογής και της ένταση του ενώ μπαίνει ρήτρα ανάπτυξης. Τα χρέη προς τον Βορά θα πληρωθούν όταν υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Καταρτίζονται αναπτυξιακά σχέδια άμεσης εφαρμογής. Η λιτότητα τελειώνει χωρίς τυμπανοκρουσίες. Βγαίνει άτυπο ευρωομόλογο για τις χώρες του νότου ενώ γίνεται Ευρωπαϊκός στόχος γίνεται το κοινό κόστος δανεισμού για τους χρεοκοπημένους εταίρους ώστε όλα τα PIGS να δανείζονται με ένα επιτόκιο.

Έτσι αυξάνεται η παροχή ρευστότητας καθώς οι αγορές αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Τα επιτόκια δανεισμού έχοντας την Εγγύηση της ΕΚΤ χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους και το επιτόκιο πέφτει. Σε έξι μήνες τα PIGS ξεμυτίζουν στις αγορές και η ΕΚΤ τσοντάρει ώστε να κρατηθεί χαμηλά το επιτόκιο. Σε 9 μήνες ακολουθεί η Ελλάδα η οποία βγαίνει στις αγορές και πανηγυρίζει την επιτυχία. Το νότιο ευρωομόλογο πυροδοτεί μια νέα εποχή εμβάθυνσης στο νότο της Ευρώπης Οι νότιοι συστήνουν κοινό ΥΠΟΙΚ και προχωρούν μπροστά. Σταδιακά ακολουθούν κι άλλοι.

Οι Έλληνες μνημονιακοι και αντιμνημονιακοί πανηγυρίζουν ότι έσωσαν την χώρα και παντού χάνουν μόνο οι αντιευρωπαϊστές.
Γιάννης Παπαϊωάννου

Πηγή: RAMNOUSIA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...