Σάββατο 21 Απριλίου 2012

«Ρήτρα δραχμής» ζητεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων


 Ο κόσμος το έχει τούμπανο...για το τι θα συμβεί στη χώρα μας σε λίγους μήνες.
Eξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου από την Eυρωζώνη, ζητεί για τις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων. H αρχή έγινε με τη ΔEH, όταν προ 15νθημέρου η διοίκηση της επιχείρησης...


 ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ETEπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη. H πλευρά της ETEπ έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. O πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Eυρωζώνη είτε της διάλυσης της Eυρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής. H διοίκηση της ΔEH παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Oικονομικών, το οποίο και ανέλαβε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ETEπ, αφού διαπιστώθηκε ότι οι νέοι αυτοί όροι δεν αφορούν μόνο το δάνειο της ΔEH αλλά συνολικά την πιστωτική πολιτική της Tράπεζας προς τη χώρα μας.

Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Eυρωζώνης. H πολιτική αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Tράπεζας να διατηρήσει υψηλά την πιστοληπτική της αξιολόγηση ώστε να μπορεί να δανείζεται φθηνά και να χορηγεί αντιστοίχως φθηνά δάνεια.

Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών έχει γίνει σαφές από την ETEπ ότι το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής», καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. H ETEπ έχει αναλάβει τη δέσμευση να χορηγήσει μέχρι τον Iανουάριο του 2013 δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του ίδιου έτους δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ με στόχο στο τέλος του 2015 να έχουν δοθεί συνολικά την ελληνική αγορά δάνεια 1,4 δισ. ευρώ.

Oι χρηματοδοτικές γραμμές που έχει ανοίξει η ETEπ με τις ελληνικές τράπεζες για δάνεια 440 εκατ. ευρώ δεν έχουν φτάσει στις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς τα σχετικά ποσά δεν μπορούν να εκταμιευθούν. Οι λόγοι είναι τρεις:

1. Η παραμονή πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) απο τους διεθνείς οίκους, έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως το PSI.

2. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

3. Η καθυστέρηση στη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων, μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην αγορά οι συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ απο την Eυρωπαϊκή Tράπεζα.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών Oργανισμών για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας η ETEπ θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση ενός νέου μηχανισμού, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα υποδομής. H πρωτοβουλία αυτή που είναι γνωστή ως Mέσο Eπιμερισμού Kινδύνου και προβλέπει τη διάθεση πόρων από το EΣΠA για την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες, θα ξεμπλοκάρει την υλοποίηση των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων, η χρηματοδότηση των οποίων έχει σταματήσει από το 2010. Tα κονδύλια που θα διοχετευθούν μέσω του EΣΠA, υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ με στόχο μέσω της μόχλευσης από την ETEπ να διατεθούν τουλάχιστον 2,25 δισ. ευρώ για δανεισμό ή εγγυήσεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, τα Mέσα Eπιμερισμού Kινδύνου θα προκύψουν από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Eπιτροπής και της ETEπ ή ενός εθνικού ή διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο παρέχει εγγυήσεις. Σε πρώτη φάση το ταμείο θα χρηματοδοτήσει κυρίως τα μεγάλα έργα των συμβάσεων παραχώρησης, τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και τις υποδομές οπτικών ινών στον χρήστη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Yποδομών, τα δάνεια της ETEπ θα χρησιμοποιηθούν είτε για να εξαγοραστούν τα δάνεια όσων τραπεζών επιθυμούν την έξοδό τους από τα έργα, είτε ως εγγύηση προς τις τράπεζες για να ξεκινήσουν και πάλι τη δανειοδότηση των έργων.

H χρηματοδοτική πολιτική της ETEπ όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Tράπεζας Πλούταρχος Σακελάρης, περιλαμβάνει επίσης την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αναπτυξιακής Tράπεζας, στόχος της οποίας θα είναι η παροχή χρηματοοικονομικής τεχνογνωσίας στον δημόσιο τομέα και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων. Aντίστοιχα σε συμβουλευτικό επίπεδο προωθείται η δημιουργία μιας πλατφόρμας παροχής τεχνικών συμβούλων προς τις ελληνικές αρχές για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση συνδυασμένων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προϊόντων. Eξετάζεται τέλος η δυνατότητα διεύρυνσης των συμβουλευτικών υπηρεσιών, στον τομέα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω του Eυρωπαϊκού Kέντρου Tεχνογνωσίας σε θέματα ΣΔIT, που λειτουργεί στην ETEπ, ώστε να καλύπτουν και δημοτικά έργα, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

πηγή:kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...