Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ: Αμφίβολη η βιωσιμότητά της Ευρωζώνης...Βλέπουν κατάρρευση



Σε κρίσιμο επίπεδο βρίσκεται η κρίση στην Ευρωζώνη σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Το ταμείο καλεί τους Ευρωπαίους να δημιουργήσουν άμεσα μια τραπεζική ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παράσχει ρευστότητα στην οικονομία.
Σύμφωνα με την έκθεση η κρίση στην Ευρωζώνη "εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα" της.

"Οι αρνητικές συσχετίσεις ανάμεσα στα δημοσιονομικά των κρατών, τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία είναι πιο ισχυρές από ποτέ", επισημαίνει το ΔΝΤ και καλεί σε άμεση δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης σε επίπεδο ευρωζώνης, η οποία θα έχει μια κοινή επίβλεψη, μια εγγύηση των καταθέσεων και μια αρχή που θα είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των ανεπαρκειών των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ για να καταπολεμηθεί η κρίση πρέπει η ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα μέωση της μείωσης των επιτοκίων της

Για να καταπολεμηθεί η κρίση, η ΕΚΤ έχει επίσης να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο με ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας "και να πάρει άλλα μη συμβατικά μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση ορισμένων αγορών".

Το ΔΝΤ τάσσεται επίσης υπέρ μιας νέας επιχείρησης βραχυπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ (LTRO).

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν αναφέρεται στα ευρωομόλογα αλλά κυρίως στην πιθανότητα δημιουργίας "εντόκων γραμματίων" σε ευρώ, δηλαδή στην κοινή έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης, και στην δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους.

Όσον αφορά την Ελλάδα το ΔΝΤ συστήνει συγκεκριμενοποίηση και νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εναπομείναντα απαραίτητα εισοδηματικά μέτρα καθώς και για αυτά που αφορούν τις δαπάνες, ώστε να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος, Προτείνει ακόμη να γίνουν θ εσμικές, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσειςκαι να οριστικοποιηθεί η στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης για τις βιώσιμες τράπεζες και προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την αύξηση του κεφαλαίου. Τέλος καλεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, την απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών και μεταρρύθμιση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
 
 
 http://www.alexiptoto.com/2012/07/blog-post_5551.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...