Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

«Ναι, θα μειωθούν πάλι οι συντάξεις»


Κυνική ομολογία για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος όμως έσπευσε να τις χαρακτηρίσει «μικρές».
Προηγήθηκε, βέβαια, η δήλωση περικοπών από την πρώην δημοσιογράφο του Mega και νυν υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου («στον ενικό»), μιλώντας για την «κουρεμένη» σύνταξη της μαμάς της, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έρχεται και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, παραδέχτηκε ότι...
θα γίνουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, από την 1η Ιουλίου 2014 και μετά, λόγω εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων.
Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να τις χαρακτηρίζει μικρές τις περικοπές αυτές, αλλά είναι γνωστό ότι μπορεί να φτάσουν έως και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις. Ο συντελεστής βιωσιμότητας θα ενεργοποιείται στο εξής αυτόματα, μόλις διαπιστώνεται ότι κάποιο Ταμείο καταγράφει ελλείμματα που πρόκειται να διογκωθούν, αν συνεχίζει να καταβάλλει το ίδιο ύψος συντάξεων.
Ο κ. Βρούτσης, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αφού χαρακτήρισε «θωρακισμένο και νοικοκυρεμένο» το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «καμία πρόθεση για αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα».
Δέσμευση
Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας για να προχωρήσει εντός του έτους σε «βαθιά αναθεώρηση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα, πρέπει έως τον Ιούνιο φέτος να κατατεθούν προτάσεις που θα εστιάζουν στην αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Ακολούθως, θα πρέπει να υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες που θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, μέσα από συγχωνεύσεις Ταμείων, με στόχο να μείνουν μόλις τρία, σε ό,τι αφορά το σκέλος της κύριας σύνταξης.
Απαραίτητη προϋπόθεση της συγχώνευσης είναι να υπάρξει ισορροπία εισφορών και παροχών. Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να θεσμοθετηθούν με νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, πριν από το τέλος του έτους, για να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2015 και μετά. Επίσης, η κρατική στήριξη προς το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα έτη και να πέσει κάτω από τα 12 δισ. ευρώ, όταν το τρέχον έτος είναι 12,7 δισ. ευρώ.
Ολα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις Βρούτση ότι δεν θα αλλάξουν και άλλο προς το χειρότερο οι όροι συνταξιοδότησης. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στις συντάξεις «μαϊμού», επισήμανε ότι έχουν διαγραφεί από το σύστημα περισσότερες από 30.000 τέτοιες συντάξεις και ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει το φαινόμενο έχει πια καταπολεμηθεί.
δημοκρατία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...