Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Να γιατί τόσα χρόνια το Ελληνικό κράτος δεν …γνώριζε την ύπαρξη των κοιτασμάτων!





Είναι γεγονός ότι το πρώτο μέρος της νέας έρευνας που ξεκίνησαν οι AegeanTimes.gr για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια, προκάλεσε το ενδιαφέρον των αναγνωστών του διαδικτύου και αναδημοσιεύτηκε από το σύνολο των sites και blogs!...

[Το πρώτο μέρος της έρευνας εδώ]
Επί της ουσίας, πρόκειται για την συνέχεια μιας γιγάντιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν μια δεκαετία! Και λέμε γιγάντιας, διότι στα αρχεία του Ελληνικού Κράτους, δεν υπήρχε απολύτως τίποτε! Ούτε καν το παραμικρό στοιχείο που να δείχνει τι συνέβη με τις έρευνες που περιγράψαμε στο προηγούμενο μέρος!
Το εκπληκτικότερο όλων όμως, ήταν η αντίδραση του επίσημου ελληνικού κράτους, κατά το διάστημα που επιχειρούσαμε την δημοσιογραφική έρευνα σε Ελλάδα και Εξωτερικό! Την στιγμή δηλαδή, που μια δημοσιογραφική ομάδα, αναζητούσε στοιχεία και «ενοχλούσε» το ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή που αρχίσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτή να αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας, οι κυβερνώντες αποφασίζουν να υποβαθμίσουν την εταιρία που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό και τελικά την «εξαφάνισαν με την μέθοδο της συγχωνεύσεως»!
Ο λόγος για την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου- Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ-ΕΚΥ) η οποία είχε εγκαταλειφθεί και τελικά την συγχώνευσαν με τα ΕΛ.ΠΕ. και ουσιαστικά την κατήργησαν το 1998!
Για να φανταστείτε τι συνέβη στη χώρα μας, με πόσο μεγάλη μαθηματική ακρίβεια μας οδήγησαν στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσεως και ανέχειας, το 1998 το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει ένα ευτελέστατο ποσό για έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που έφτανε τα 1,4 διςδραχμές (σύμφωνα με τα τότε επίσημα στοιχεία)! Δηλαδή μόλις 4,1 εκ σημερινά ευρώ, ποσό γελοίο μπροστά στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα!
Σα να μην έφτανε αυτό την χρονιά που ξεκινούσαμε την δημοσιογραφική μας έρευνα, το 1999, το ποσό για έρευνα υδρογονανθράκων έφτασε το 0.5 δις δραχμές (δηλ 1,47 εκ σημερινά ευρώ) για να φτάσουν το έτος 2000 να διαθέσουν μόνο 300 εκ δραχμές!!! (880χιλ ευρώ)!!!
Παράλληλα, φρόντισαν να απαξιώσουν ερευνητικά τον αρμόδιο οργανισμό που αριθμούσε 269 εργαζόμενους αρχικά, φτάνοντας σταδιακά με την γνωστή μέθοδο της «αποψίλωσης» τους εργαζόμενους στην έρευνα, μόλις στους 70 !!!
Για τα γεγονότα αυτά, δεν έχει καταγραφεί καμία απολύτως επίσημη αντίδραση εκ μέρους της τότε κυβέρνησης ενώ υπήρξε μόνο μία(!) αντίδραση Ελληνα βουλευτή ο οποίος στις 29.3.2001 ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει σε όλα αυτά! Πρόκειται για τον βουλευτή κ. Λαφαζάνη ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην οποία μάλιστα φαίνεται ότι έρευνες στο Αιγαίο γινόντουσαν και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα.
Δηλαδή, από τη μια καταργούσαμε την δυνατότητά μας να πραγματοποιήσουμε αυτόνομα έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και από την άλλη παραχωρούσαμε το δικαίωμα αυτό σε ξένες πολυεθνικές!!!
Συγκεκριμένα, οι Πολυεθνικές στις οποίες έχει ανατεθεί το δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες με άδεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως είναι οι:
ΤRITON
MOL και
UNION TEXAS
!
Αυτές προέκυψαν ως αποτέλεσμα της δικής μας έρευνας ενώ είναι σίγουρο ότι υπάρχουν άλλες τρεις εταιρίες για τις οποίες δεν καταφέραμε να διασταυρώσουμε –ακόμη- από ανεξάρτητη πηγή !
Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι διπλό!
Γιατί καταργήθηκε η μοναδική δημόσια εταιρία με δικαίωμα έρευνας πετρελαίου το 2000 και χρειάστηκε να δημιουργηθεί ξανά μια καινούρια επί των ημερών κ.Μανιάτη το 2011;;;
-      To δεύτερο είναι πιο σύνθετο και πολύπλοκο. Εφόσον οι TRITON, MOL και UNION TEXAS πραγματοποίησαν με άδεια του Ελληνικού Κράτους , έρευνες για κοιτάσματα, τι απέγιναν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών; Ενημερώθηκε το αρμόδιο υπουργείο από τις Πολυεθνικές ως όφειλαν εκ της συμβάσεως; Σε ποια σημεία πραγματοποίησαν έρευνες και ποια τα αποτελέσματά τους! Γνωρίζει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, τι συμβαίνει; Να πιστέψουμε ότι οι τρεις αυτές πολυεθνικές, ήλθαν έκαναν τις έρευνες τους και δεν ενημέρωσαν κανέναν; Η μήπως συνέβη κάτι άλλο, πολύ χειρότερο ;;;
Στην περίπτωση της Κύπρου για παράδειγμα, οι εταιρίες που είχαν αναλάβει την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, προκειμένου να μπορούν να «πουλήσουν» τα αποτελέσματα των ερευνών τους, κατέβαλλαν στο Κυπριακό Δημόσιο το ποσό των 20 εκ. ευρώ!! Και ακολούθησαν και νέα έσοδα για την Κύπρο, ΜΟΝΟ από το δικαίωμα έρευνας που παραχώρησε σε κάποιες πολυεθνικές!
Κι εδώ τίθεται ένα γιγάντιο ερώτημα που προφανώς δεν απαντάται από κανέναν, διότι επισείει τεράστιες ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που διαχειρίστηκαν τέτοια ζητήματα από το 1955 και μετά!
Πλήρωσαν έστω μία δραχμή, έστω ένα ευρώ οι εταιρίες που έκαναν έρευνες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, στο Ελληνικό Δημόσιο;
Εισέπραξε ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο έστω κι ένα ευρώ ως δικαίωμα από τις εταιρίες αυτές;
Κι αν εισέπραξε, γιατί δεν υπάρχουν σήμερα στα συρτάρια του επίσημου Ελληνικού Κράτους, ούτε μια σελίδα από τις έρευνες αυτές;
Και επιπρόσθετα:
Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρούσε με την μέθοδο της «χρησικτησίας», για 40, 60 ή και 99 χρόνια, το δικαίωμα σε εταιρίες για να διεξάγουν έρευνες σε τεράστιες περιοχές του Αιγαίου! Μια εξ αυτών μάλιστα ανήκε και στον πατέρα Μπους!
Ισχύει σήμερα κάποιο συμβόλαιο χρησικτησίας για κάποια περιοχή του Αιγαίου; Βρίσκεται σε ισχύ;
Αν ναι, ποιος το υπέγραψε και ποια εταιρία το κατέχει;

Πόσα εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από αυτή την παραχώρηση;
Για όσους δεν γνωρίζουν, το δικαίωμα «χρησικτησίας» αποτελούσε μια ελεεινή μορφή που χρησιμοποιούσαν παλιά οι «πετρελαιάδες», η οποία έχει καταργηθεί πριν πολλά χρόνια ακόμη και από «Δημοκρατίες της Μπανανίας»!
Διότι, αν δεν έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο χρήματα, και δεν έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό κάποιας χρονιάς από το 1955 και μετά, τότε είναι βέβαιο, ότι τα ποσά αυτά μπήκαν σε τσέπες ιδιωτών, ζημιώνοντας το κράτος και πολύ χειρότερα, παραδίδοντας βορά στις πολυεθνικές, μεγάλα τμήματα της Ελληνικής επικράτειας!
Κι επειδή προεκλογικά, αρκετοί «επένδυσαν» πολιτικά στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και της ΑΟΖ και σήμερα κατέχουν Κυβερνητικές θέσεις στην Κυβέρνηση Σαμαρά, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω!
Πριν μπουν κι αυτοί, στο ίδιο κάδρο με τους προκατόχους τους, οι οποίοι έδρασαν προδοτικά για το Ελληνικό έθνος και τον Ελληνισμό γενικότερα, τόσο με τις αισχρές παραχωρήσεις τους αλλά κυρίως με την εκκωφαντικά ένοχη … σιωπή τους!
Κάπου εδώ όμως θα σας αφήσω να σκεφτείτε όλα όσα θέσαμε σήμερα, για να πάμε στο τρίτο μέρος της έρευνάς μας και να ξεκινήσουμε με την υπόθεση Ζουράφα! Μια υπόθεση για την οποία υπάρχουν πραγματείες και δημοσιεύσεις λογίων, από το έτος 1898 και όπως ο «Μπάμπουρας» παλιότερα, σήμερα μπορεί να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον, ένα σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας!


aegeantimes.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...