Ποια είναι τα hedge funds που έχουν διπλασιάσει τα χρήματά τους στα ελληνικά ομόλογα, και ανάγκασαν την Αθήνα να τους δώσει ακόμα περισσότερα από αυτά που σκόπευε το Eurogroup;
Ο διαχειριστής – ράπερ
Ανάμεσα στα funds που άρχισαν να αγοράζουν τα ομόλογα αμέσως μετά το PSI του Μαρτίου, όταν οι τιμές κυμαίνονταν ακόμα και κάτω από τα 15 σεντς ανά ευρώ (έχουν διπλασιαστεί έκτοτε), είναι το Third Point, του γνωστού διαχειριστή Dan Loeb.
Ο Loeb, μάλιστα, εμφανιζόταν από τότε ιδιαίτερα αισιόδοξος για αυτό το στοίχημά του. «I’m tryin’ to make a dolla outta fifteen cents» (προσπαθώ να βγάλω ένα δολάριο από 15 σεντς), έλεγε ο στίχος από τραγούδι του εκλιπόντος ράπερ Tupac Shakur, που είχε αποστείλει ο διαχειριστής στους πελάτες του, για να τους εξηγήσει γιατί αγόραζε ελληνικά ομόλογα.
«Μπορεί να μην εξαπλασιάσαμε τα χρήματά μας, όπως ο κύριος Shakur, όμως, πιστεύουμε ότι οι πιθανές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, προσαρμοσμένες στο ρίσκο, είναι πιο ευνοϊκές», έγραφε.
Ο «Mr Fitness Freak»
Ο Louis Bacon, διαχειριστής του διάσημου fund Moore Capital Management, είναι 55 ετών, αλλά μοιάζει τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερος.
Είναι ένας μανιακός της άσκησης, που τρώει σούσι, κάνει σκι, παίζει σκουός και κυνηγά με… τόξο! Ανάμεσα σε όλες αυτές του τις δραστηριότητες, βρίσκει χρόνο για να ξεγελάσει κεντρικούς τραπεζίτες, πολιτικούς και αγορές.
Το 1990, έθεσε τα θεμέλια της μακράς καριέρας του στοιχηματίζοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εισέβαλε στο Κουβέιτ, με πρόσκαιρες, ωστόσο, επιπτώσεις για τις αγορές. Βγάζοντας αποδόσεις 115% σε δύο χρόνια, είδε τους νέους πελάτες να συνωστίζονται στα γραφεία της Moore Capital.
Το 1992, ήταν ανάμεσα στους διαχειριστές που πλούτισαν από την κατάρρευση του συναλλαγματικού μηχανισμού ERM, στη διάσημη επίθεση του George Soros στη στερλίνα.
Ο Bacon μπορεί να ήθελε, κατά τα φοιτητικά του χρόνια, να γίνει δημοσιογράφος, όμως, τώρα που πέρασαν τα χρόνια, αποφεύγει τους δημοσιογράφους και τη δημοσιότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Σε μία βιομηχανία που θέλει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Bacon φημίζεται όσο λίγο για τη μυστικοπάθειά του.
Το άγνωστο αστέρι
Ο David Tepper, ιδρυτής της Appaloosa Management δεν είναι ευρέως γνωστός. Είναι όμως ο καλύτερα αμειβόμενος διαχειριστής hedge fund για το 2009, και το 2010 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στη θέση του 258ου πλουσιότερου ανθρώπου στη γη.
Ο Tepper, που πλήρωσε τις σπουδές του δουλεύοντας σε βιβλιοθήκη, ήταν επί χρόνια ο επικεφαλής του desk των junk bonds της Goldman Sachs, πριν να ιδρύσει το δικό του hedge fund.
Τα πολλά λεφτά, ήρθαν από την εύστοχη πρόβλεψή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα άφηνε τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ να καταρρεύσουν. Σήμερα, δεν ξέρει πόσα έχει…
Όταν κάποιος στα Χάμπτονς ξέχασε στο μηχάνημα ATM το απόκομμα της ανάληψής του, που έδειχνε ότι είχε στο λογαριασμό του… 100 εκατ. δολάρια, τα οικονομικά blogs βούιξαν, λέγοντας ότι ο άγνωστος μεγαλοκαταθέτης δεν ήταν άλλος από τον Tepper.
Εξάλλου, η οικονομική του κατάσταση θα δικαιολογούσε όχι έναν, αλλά πολλούς τέτοιους αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Ενδεικτικό της οικονομικής άνεσής του είναι το γεγονός ότι παρότι αγόρασε μία παραθαλάσσια βίλα στα Χάμπτονς, αντί 43,5 εκατ. δολαρίων, αποφάσισε να τη γκρεμίσει εντελώς και να χτίσει στη θέση της μία διπλάσιας έκτασης έπαυλη. Ο λόγος; Ήθελε να έχει θέα θάλασσα από κάθε δωμάτιο του σπιτιού του…
Ένας κερδοσκόπος που αγαπά τα… δέντρα
Τα κεντρικά γραφεία της Fir Tree Partners, στη Fifth Avenue, δεν θυμίζουν σε τίποτα τους παραδοσιακούς χώρους εργασίας των hedge funds. Ο χώρος υποδοχής είναι επενδεδυμένος με οικολογικά υφάσματα, οι τοίχοι βαμμένοι με φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα, ενώ στο χώρο δεσπόζει μία τοιχογραφία με μια σκηνή από το δάσος Muir της Καλιφόρνια.
Ο Jeffrey Tannenbaum, ιδρυτής αυτού του hedge fund, μπορεί να έχει οικολογική συνείδηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφιερώνει το χρόνο του στη μόδα των «πράσινων επενδύσεων». Αντίθετα, προτιμά να εκμεταλλεύεται τις επενδυτικές ευκαιρίες όπου αυτές παρουσιάζονται, και το τελευταίο διάστημα, φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των αγοραστών των ελληνικών ομολόγων.
ΠΗΓΗ: AXIAPLUS.GR
http://www.bankwars.gr/