Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σάλος από τις δηλώσεις Δαμανάκη για τον κατώτατο μισθό


Μπορεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, να δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Η θέση της Κομισιόν για το ζήτημα του κατώτατου μισθού «τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό, και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές» δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη.

«Έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν», λέει και μιλά για «σοβαρή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας» στα ευρωπαϊκά κέντρα και για την έναρξη συζήτησης με τους δανειστές μας από...
το φθινόπωρο «της δυνατότητας παραπέρα μείωσης του χρέους μας με κάποιο τρόπο».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η συνέντευξη Δαμανάκη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού «αφήνει έκθετο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία την απόλυτη προσήλωσή του στο μνημονιακό πρόγραμμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «αυτό που η κ. Δαμανάκη με απόλυτη ειλικρίνεια περιγράφει δεν είναι τίποτα άλλο από το μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων» και προσθέτει: «Η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους με τους οποίους η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει».
Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνει ότι ο από 1ης Απρίλη καθορισμός του κατώτατου μισθού με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «μας προϊδεάζει ότι δηλώσεις όπως της κ. Δαμανάκη και του κ. Μέργου απλώς προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια».
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...