Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ''ΤΡΥΠΑ'' 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ...


Nέα μέτρα που θα καλύψουν τα 400 και πλέον εκατομμύρια που χρειάζεται ο προϋπολογισμός επειδή δεν εφαρμόστηκε το μέτρο της εισφοράς 1-2 τοις χιλίοις στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, αναζητά η κυβέρνηση...
Μπορεί η διάταξη για μείωση συντάξεων 35% στο πρώην ΤΕΒΕ να μπήκε ξανά στο συρτάρι, ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζε ότι η τρύπα που άνοιξε στο πρόγραμμα λιτότητας είναι πολύ μεγαλύτερη και πρέπει να καλυφθεί πάση θυσία μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Το πώς θα καλυφθεί το κενό και με ποια μέτρα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά θα εξαρτηθεί από την (υπερ)απόδοση των φόρων ακινήτων. Σχεδιάζεται το μεγαλύτερο μέρος της αυτής της «τρύπας» να καλυφθεί με την είσπραξη τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ επιπλέον από φόρους ακινήτων το 2013 και 2014. 
Αν όμως τα έσοδα αυτά δεν έλθουν, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να καλύψει τη διαφορά και να μην πέσει «έξω» στις προβλέψεις του το Μνημόνιο.
Φαίνεται πιθανό όμως να επανέλθει η κυβέρνηση στην ανάγκη επιβολής του φόρου στα εμπορικά καταστήματα. Αυτό δείχνει και το ατελείωτο «μπρος-πίσω» στη διάταξη για τη μείωση 35% των συντάξεων στο πρώην ΤΕΒΕ.
Τα μέτρο αυτό θα είχε ελάχιστη μόνο συμβολή στην κάλυψη του κενού των 400 εκατ. ευρώ. Θα είχε απόδοση μόλις 25 εκατ. ευρώ, αλλά το υπουργείο Απασχόλησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που μοίραζε, αναγκάστηκε να το εντάξει και στη συνέχεια να το αποσύρει -μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και των επαγγελματοβιοτεχνών- από το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη Κυριακή η Βουλή με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των δανείων.
Το πρόβλημα είναι όμως πολύ μεγαλύτερο από τα 25 εκατ. ευρώ που θα απέφερε το συγκεκριμένο μέτρο. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομκών «η "τρύπα" από την απόσυρση του φόρου 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις είναι 400 εκατ. ευρώ. Εάν τελικά του χρόνου δεν περικοπούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, τότε χρειαζόμαστε ισοδύναμο μέτρο, όπως άλλωστε μας διεμήνυσε η τρόικα».
Ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς το συνολικό έλλειμμά του έφθανε έως τις 31/12/2012 τα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ από τους περίπου 740 χιλιάδες ασφαλισμένους οι 380.000 αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.



Πηγή : protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...