Τρίτη 7 Μαΐου 2013

"Μπαρούτι" η Μέση Ανατολή


Ετοιμο να βοηθήσει τη Συρία δηλώνει το Ιράν

Εντείνεται η ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με την Συρία να κάνει λόγο για διασύνδεση του Ισραήλ με εξτρεμιστές και τρομοκρατικές ομάδες, την ώρα που ο υφυπουργός εξωτερικών...




της Συρίας υποστηρίζει πως οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στα περίχωρα της Δαμασκού, ισούνται με «κήρυξη πολέμου»

Tην επαπειλούμενη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή επιτείνουν οι διαβεβαιώσεις Ιρανών αξιωματούχων ότι η χώρα είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει στρατιώτες της συμμάχου Συρίας.

«Ως μουσουλμανική και φίλη χώρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και εάν υπάρξει ανάγκη εκπαίδευσης, θα τους την προσφέρουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο διοικητής του Ιρανικού Πεζικού.

Την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε τη νέα ισραηλινή επιδρομή, ο υπουργός Πληροφόρησης της Συρίας, Όμραν αλ Ζοάμπι σημείωσε:

«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η επίθεση ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε όλες τις πιθανότητες ειδικά επειδή δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των διασυνδέσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες που διεξάγουν τον πόλεμο κατά της Συρίας»,

Σε επιστολή του που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η επίθεση (αυτή) επιβεβαιώνει την άμεση στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ στις τρομοκρατικές ομάδες και στους εξτρεμιστές της Αλ Νόσρα, μιας από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα, μετά την αποτυχία τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη».

«Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι αυτός που επωφελείται, η κινητήριος δύναμη και μερικές φορές ο εκτελεστής τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στην Συρία κατά του κράτους και του λαού», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για μεταφορές από την Συρία εκτός των συνόρων της (όπλων προς την Χεζμπολάχ), τους οποίους προβάλει την τελευταία περίοδο το Ισραήλ για να αιτιολογήσει τις επιθετικές του ενέργειες», προστίθεται στην επιστολή προς τον ΟΗΕ.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι το Ισραήλ έπληξε σήμερα τρεις στρατιωτικούς στόχους στα βορειοδυτικά της Δαμασκού με πυραύλους που ερρίφθησαν από αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο.

«Η επίθεση αυτή προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες και σοβαρές καταστροφές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι», κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Τουλάχιστον 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Στις τρεις αυτές θέσεις (του στρατού) υπάρχουν 150 άνδρες, αλλά δεν είναι γνωστό που βρισκόντουσαν κατά την αεροπορική επιδρομή», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συριακές αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής έναν επίσημο απολογισμό, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες σε επιστολή του στον ΟΗΕ ότι "η επίθεση αυτή προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές στις οποίες ζουν άμαχοι".

Επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κατάσταση στην Συρία, όπου το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή, για την κατάσταση στην Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Νωριτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν κοντά στην Δαμασκό, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της διευκρίνισης και της ανάλυσης όλων των συνθηκών που συνδέονται με τις πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για τις επιδρομές που έγιναν από το Ισραήλ στις 4 και στις 5 Μαΐου στα προάστια της Δαμασκού», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι ενδείξεις της προετοιμασίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια πιθανή ένοπλη επέμβαση στην εδώ και καιρό εσωτερική σύγκρουση στην Συρία μας προκαλούν σοβαρή ανησυχία», υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό αποτελούν πηγή «ιδιαίτερης ανησυχίας».

Η Ρωσία κάλεσε εξάλλου σήμερα την Δύση να σταματήσει να πολιτικοποιεί το θέμα των χημικών όπλων στην Συρία, την ώρα που οι δηλώσεις για μια ενδεχόμενη χρήση αυτού του είδους των όπλων στην συριακή σύγκρουση έχουν πολλαπλασιαστεί.

«Καλούμε και επιμένουμε να σταματήσει η πολιτικοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.



http://planet-greece.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...