Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Δυσαρέσκεια της Γερμανίας για την παράταση που δόθηκε στη Γαλλία



Πολλοί συντηρητικοί και φιλελεύθεροι Γερμανοί, στελέχη των δύο κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, εκφράζουν στο τεύχος του περιοδικού Focus, που κυκλοφορεί σήμερα, τη δυσαρέσκειά τους για την αναστολή που χορηγήθηκε στη Γαλλία από τις Βρυξέλλες για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων...



"Βλέπουμε τώρα που οδηγεί η κακή πολιτική της Γαλλίας. Μεγαλύτερη ανεργία, υψηλότεροι φόροι, ασθενείς επενδύσεις και όχι ανάπτυξη", δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του FDP, ο Πάτρικ Ντέρινγκ.

"Είναι κακό σημάδι. Δεν διαπιστώνω πως η Γαλλία επιχειρεί μεταρρυθμίσεις. Παρατείνοντας την προθεσμία είναι σαν να λες απλώς, συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε στο γερμανικό έντυπο ο Μίχαελ Στίμπγκεν, υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών (της CDU και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος CSU).

Χθες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είχε φανεί πολύ πιο ουδέτερος, χαρακτηρίζοντας αυτή την προθεσμία «φυσιολογική διαδικασία».

"Είμαστε μέσα σε μια ευρωπαϊκή διαδικασία (...) Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης επιτρέπει σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις να επιμηκύνεται η προθεσμία για να επανέλθει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη χώρα συνεχίζει τα μέτρα σταθεροποίησης", είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονονικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε φυσιολογική την αντίδραση των συντηρητικών και των φιλελευθέρων, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «πραγματισμό» της κυβέρνησης. «Μπορούμε να καταλάβουμε την οργή τους, υπέστησαν μια ιδεολογική υποχώρηση. Αυτό που επικρίνεται έντονα είναι η ιδεολογία τους», δήλωσε ο Μοσκοβισί προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο «αυτό που μετράει, είναι πως η γερμανική κυβέρνηση έχει μια πραγματιστική προσέγγιση και εμείς έχουμε να κάνουμε με τη γερμανική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Πάντα στο Focus, ο γενικός γραμματέας της CSU (Χριστιανική Κοινωνική Ένωση) Αλεξάντερ Ντόμπριντ απευθύνει προειδοποίηση προς το Παρίσι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζεται «ειδικό μπόνους για την αποτυχημένη πολιτική» του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Χέρμαν-Ότο Ζολμς, ο ειδικός του κόμματος των φιλελευθέρων (FDP, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος των συντηρητικών της Μέρκελ) στα οικονομικά, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. «Τα κράτη πρέπει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους το συντομότερο δυνατόν, να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους», τόνισε.

«Βλέπουμε τώρα που οδηγεί η κακή πολιτική της Γαλλίας. Μεγαλύτερη ανεργία, υψηλότεροι φόροι, ασθενείς επενδύσεις και όχι ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του FDP, ο Πάτρικ Ντέρινγκ.

Το Παρίσι έλαβε χθες παράταση δύο ετών, δηλαδή ως το 2015, για την επίτευξη των δημοσιονομικών του στόχων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ύφεση φέτος στη Γαλλία και επιδείνωση των ελλειμμάτων της που θα συμβάλουν σε μια ανησυχητική άνοδο της ανεργίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...