Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς: Η Ελλάδα χειρότερη στην ΕΕ, στην ίδια θέση με την Κολομβία.(σσ τα στοιχεια τσιράκια της συγκυβέρνησης αφορουν τα τελευταία χρονια των "συμμαχικων"και "εθνοσωτηριων"συγκυβερνητικων σχημάτων)


AthensΕνας στους τέσσερις πολίτες του κόσμου «λάδωσε» κάποιον ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους το 2012, διεθνώς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια και δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Και αν ο μέσος όρος είναι 27% για ολόκληρο τον κόσμο, η Ελλάδα βρίσκεται στο 22% του Βαρόμετρου με πάνω από έναν στους πέντε Ελληνες να δηλώνει ότι «λάδωσε» κάποιον δημόσιο λειτουργό την περασμένη χρονιά. Το ποσοστό της Ελλάδας είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Κολομβίας…
Υπάρχουν βέβαια και χώρες που το «λάδωμα» είναι κάτω του 1%, όπως ήταν για το 2012 η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς, πάντως, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 22% ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Ρουμανία 17%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία και η Βρετανία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.
Η χώρας μας θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%), και το Περού (20%) καθώς και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας πΓΔΜ (17%).
Στα Βαλκάνια η Βοσνία μέτρησε το 28% των πολιτών της να έχουν δωροδοκήσει κάποιον δημόσιο υπάλληλο κατά το 2012, η Σερβία «ακολουθεί» με 26%, η Τουρκία με 21%, ενώ το Κοσσυφοπέδιο κατέγραψε 16% στις απαντήσεις των πολιτών στο βαρόμετρο της Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια.
Συνολικά, το συμπέρασμα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας είναι ότι η διαφθορά επιδεινώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έρευνα κάλυψε 107 χώρες και 114.000 πολίτες – οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ότι η διαφθορά χειροτέρευσε κατά την τελευταία διετία.
Διαβάστε την έρευνα εδώ



Πηγή τα ΝΕΑ.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...