Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Υποδομών, δεν θα συγχωνευθούν οι δύο εταιρείες (που έχουν κοινούς μετόχους τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις ισπανικές ACS και Ferrovial), αλλά εξετάζεται μια διαδικαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα συνεισφέρει το Δημόσιο στη χρηματοδότηση του Ε65.
Με βάση το αρχικό μοντέλο το Δημόσιο θα... συμμετείχε στη χρηματοδότηση τωνδύο «επιδοτούμενων» οδικών αξόνων (του Ε65 και του Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα) με τα έσοδα που θα είχε από τα τρία «φιλέτα» (Ολυμπία Οδός, Μαλιακός – Κλειδί και Ιόνια Οδός).
Εξαιτίας της κρίσης, τα προσδοκώμενα έσοδα από τα διόδια έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%, αλλά το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να εισπράττει από την εκμετάλλευση των τριών αξόνων. Τμήμα των συγκεκριμένων εσόδων από την Ιόνια Οδό θα καλύπτει τη συμμετοχή του στον Ε65, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών.
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων συνεχίζονται, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν αναμένει την τελική συμφωνία μεταξύ Δημοσίου, κατασκευαστών και τραπεζών, προκειμένου να δώσει και τη δική της έγκριση για την ανακατανομή του ΕΣΠΑ (μεταφέρθηκαν κονδύλια περί το 1,2 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση των οδικών αξόνων).
Τα παζάρια με τις τράπεζες συνεχίζονται, κυρίως για την Ιόνια Οδό και τον Ε65, προκειμένου στη συνέχεια να συνταχθούν οι νέες συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες θα κατατεθούν προς έγκριση στη Βουλή. Οι κατασκευαστές παραμένουν επιφυλακτικοί για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επέλθει συμφωνία.
Το αρχικό χρηματοδοτικό μοντέλο προέβλεπε πως από τις τράπεζες θα προέρχονταν τα 3,3 από τα 8,7 δισ. ευρώ που απαιτούνταν για τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων. Περί τα 2,3 ήταν η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου και άλλα 2,3 δισ. θα πληρώνονταν την περίοδο κατασκευής από τους χρήστες μέσω των διοδίων και 800 εκατ. ήταν τα ίδια κεφάλαια των παραχωρησιούχων.
Με την περικοπή του φυσικού αντικειμένου δύο έργων (αν υπάρξει τελική συμφωνία), το συνολικό κόστος περιορίζεται αισθητά. Για παράδειγμα, περικόπτονται τα ορεινά τμήματα του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας, δηλαδή τα πλέον ακριβά στην κατασκευή, όπως και μεγάλο τμήμα του άξονα Ολυμπία Οδός (από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα).
euro2day.gr