Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Χρυσές «μπίζνες» στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι Γερμανοί...


Χρυσές «μπίζνες» στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας ως «γέφυρα» την Ελληνογερμανική Συνέλευση, το φορέα δηλαδή... που δημιουργήθηκε προκειμένου να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειών των δύο χωρών.

Αν και επίσημα ως στόχος εμφανίζεται η ανταλλαγή εμπειριών και η προσφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η συστηματική βελτίωση των συνθηκών για υποψήφιους Γερμανούς επενδυτές έναντι οποιουδήποτε ανταγωνιστή τους.

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει ένα συντονιστικό γραφείο υπό την εποπτεία του Rolf Geinart, τέως δημάρχου της πόλης Sinsheim (μεταξύ Φρανκφούρτης και Στουτγκάρδης) και τέως προέδρου της τοπικής τράπεζας, ο οποίος εποπτεύει ένα δίκτυο περίπου 100 Γερμανών αυτοδιοικητικών και εμπειρογνωμόνων. Αυτοί αναλαμβάνουν να εξετάσουν ελληνικά αιτήματα για επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων και να αναζητήσουν λύσεις προτείνοντας γερμανικές επιχειρήσεις και επενδυτές.

Δέκα ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV IV), στις 22 και 23 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο της Νυρεμβέργης και έπειτα από δεκάδες ανταλλαγές επισκέψεων δημάρχων, επιχειρηματιών, υπουργών και τη διεξαγωγή ειδικών συνεδρίων σε όλη τη χώρα, αρκετές είναι οι ώριμες συμφωνίες, ενώ άλλες βρίσκονται στα σκαριά.

Ηλεκτρισμός από βιομάζα

Ψηλότερα στον κατάλογο των προχωρημένων συνεργασιών βρίσκεται επένδυση που αφορά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στον Πεντάλοφο του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχήμα δημιούργησε την εταιρεία BIOGAS ENERGY S.Α., που αδειοδοτήθηκε προκειμένου να κατασκευάσει εντός του 2014 μονάδα δυναμικότητας 1,5 MW σε πρώτη φάση και 2,9 MW μετέπειτα. Η παραγωγή υπολογίζεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2015.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον -τείνει να μετουσιωθεί σε συμφωνία- για συμμετοχή στην επένδυση έχει εκφραστεί από την πλευρά του Δήμου Detmold, καθώς και Γερμανών ιδιωτών επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Rainer Heller, εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Συνεργασίας, συνδέεται με μακροχρόνια φιλική σχέση με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δημήτρη Σαραμάντο. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε παροχή «τεχνολογικής υποστήριξης» από τους Γερμανούς, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα συσσωρευμένης βιομάζας (κοπριές) της περιοχής.

Ανάλυση απορριμμάτων

Αλλά και στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, υπό την «ομπρέλα» της διμερούς συνεργασίας και τη συμβολή Γερμανών εμπειρογνωμόνων, ξεκινάει ανάλυση του είδους των απορριμμάτων που παράγονται, ώστε να γίνει γνωστό το ποσοστό τού κάθε είδους (πλαστικό, γυαλί, χαρτί, υπολείμματα κ.λπ.) και να αξιοποιηθούν αναλόγως. «Δεν μπορείς να καλέσεις επενδυτή, αν δεν ξέρεις τι περιέχουν τα σκουπίδια σου» τονίζουν πηγές της Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι «αν χρειαστεί, θα αξιοποιηθεί η καύση».

Καύση απορριμμάτων

Χρυσά «ντιλ» προετοιμάζονται μεθοδικά και στον προσοδοφόρο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, με τη βαρύτητα να δίνεται στην ενεργειακή αξιοποίηση. «Μιλάμε για καύση», αναφέρει ξεκάθαρα παράγων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Για την ελληνική κοινωνία αποτελεί ταμπού, όμως στη Γερμανία υπάρχουν εργοστάσια σε κέντρα πόλεων». Σημειώνουμε ότι η καύση θεωρείται πανάκριβη και ιδιαιτέρως επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος.

Για το ζήτημα αυτό συνεργάζονται εκπρόσωποι της γερμανικής επαρχίας Σβέμπις Χαλ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νάξου, της Ικαρίας και της Πελοποννήσου και επιστήμονες της σχολής Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για τις έρευνες, καθώς και για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στη Γερμανία, έχει ενημερωθεί και το ΥΠΕΚΑ, στελέχη του οποίου πρόκειται να μεταβούν στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Βιολογικοί καθαρισμοί

Αρκετά μακρύτερα, στο Δήμο Μεγαρέων, βρέθηκαν κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Ιωάννη Μαρινάκη Γερμανοί ειδικοί στον τομέα των βιολογικών καθαρισμών. Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορά τη βελτιστοποίηση λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε τα υγρά απόβλητα να χρησιμοποιούνται για άρδευση. Στη σχετική πρόταση που αναμένεται από τη γερμανική πλευρά «ενδέχεται να υποδεικνύονται εταιρείες που παρέχουν κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να δοθεί λύση», τονίζει ο συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χρήστος Λαζαρίδης.

Κρασιά και «Ξινό Νερό»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το Αμβούργο για τα κρασιά του Αμυνταίου και από το Βερολίνο για το «Ξινό Νερό» της Φλώρινας, που προέρχεται από τις πηγές οξυανθρακούχου ασβεστούχου φυσικού μεταλλικού νερού της περιοχής. Πέρα από τις εξαγωγές, Γερμανοί εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν το χώρο εστίασαν το ενδιαφέρον τους και στη βελτίωση των υποδομών, με στόχο την αύξηση της παραγωγής. 
 
 
 tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...