Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Επιχείρηση “ρετουσάρισμα” της Χρυσής Αυγής....

του system failure

Εδώ και περίπου ένα μήνα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, επιχειρείται ένα είδος “διόρθωσης” της εικόνας της Χρυσής Αυγής προς τα έξω, από τα περισσότερα κυρίαρχα μίντια. Αφού τα ποσοστά της έπεσαν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο της τάξης του 7%, το συστημικό κατεστημένο επιχείρησε να συγκρατήσει την κατρακύλα, προσπαθώντας να αναδείξει την καθαρά πολιτική υπόσταση της οργάνωσης και να την διαχωρίσει από την καθαρά εγκληματική.
Προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από δηλώσεις βασικών στελεχών...
Μετά τα πρώτα αδιάσειστα στοιχεία για την εγκληματική δράση της ΧΑ, που βγήκαν στο φως ως επί το πλείστων μετά την δολοφονία Φύσσα, τα κυρίαρχα μίντια επιχείρησαν σταδιακά να εξομαλύνουν την εικόνα της άκαμπτης και σκληρής ναζιστικής οργάνωσης. Από την πρώτη κιόλας στιγμή επιδόθηκαν σε ένα είδος διαφήμισης και απόπειρας αποπροσανατολισμού, προβάλλοντας πληροφορίες σχετικά με το πως εκπαιδεύονται τα μέλη της ΧΑ, τι ρούχα φοράνε, πως παρελαύνουν, ανάμεσα στις καταιγιστικές αποδείξεις για την αδιαμφισβήτητη εγκληματική δράση της οργάνωσης.
Σταδιακά, πολλά από αυτά τα μίντια αναπαρήγαγαν επιλεγμένα αποσπάσματα από δηλώσεις στελεχών που βρίσκονται ακόμα και στη φυλακή. Αποσπάσματα που υποδηλώνουν μια καθαρά πολιτική στάση, πολλές φορές υποδηλώνουν μια μετριοπάθεια ή ακόμα και μια μεταμέλεια για τις ναζιστικές καταβολές της οργάνωσης. Σε άλλες περιπτώσεις, αποκηρύσσουν ακόμα και την συγγένεια των ιδεών της οργάνωσης με αυτή της χούντας των συνταγματαρχών.
Ορισμένα τέτοια χαρακτηριστικά αποσπάσματα που προβλήθηκαν κατά κόρον:
Μιχαλολιάκος: “Σε πείσμα της πολιτικής τρομοκρατίας, το κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών αντέχει πολιτικά, ηθικά, δημοσκοπικά, εάν δεν είναι πλέον ενισχυμένο. Έτσι λοιπόν μηχανεύονται άλλα σχέδια. Σχέδια σκοτεινά και επικίνδυνα για την πολιτική ζωή του τόπου. Θέλουν και προσπαθούν, κάνοντας κουρελόχαρτο κυριολεκτικά το Σύνταγμα, να αποκλείσουν την ΧΑ από τις εκλογές.”
Λαγός: “Συναγωνιστές, είμαι υπερήφανος για ότι έχω κάνει, είμαι υπερήφανος για το ότι διώκομαι μόνο και μόνο για τα πολιτικά μου πιστεύω και για τις ιδέες που εκπροσωπώ. Είμαι υπερήφανος για τους συναγωνιστές που είναι στο διπλανό κελί και για το οι ξεφτιλίζουμε το σύστημα και μέσα από τη φυλακή.”
Κασιδιάρης: “Θεωρώ πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται η ΧΑ εγκληματική οργάνωση διότι πρόκειται για κόμμα που στην προμετωπίδα των προγραμματικών του θέσεων βρίσκεται η πάταξη της εγκληματικότητας”.
Η αναπαραγωγή των συγκεκριμένων αποσπασμάτων είναι στην κατεύθυνση της προβολής της πολιτικής υπόστασης της οργάνωσης και όχι της εγκληματικής.
Παππάς: “Η ΧΑ του 2013 δεν είναι η δικτατορία του 1967, ούτε τα στελέχη της είναι συνταγματάρχες, ταξίαρχοι, λοχαγοί και όλα τα φαιδρά και φανταστικά που καταθέτουν οι αυτόκλητοι ανώνυμοι ψευδομάρτυρες.”
Απόσπασμα που έχει σαν στόχο να πείσει ότι δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση με μια στρατιωτικού τύπου δικτατορία.
Η δήθεν αποκήρυξη του εθνικοσοσιαλισμού
Ορισμένα μίντια αναπαρήγαγαν αποσπάσματα ακόμα και από την πράξη διακήρυξης ιδεολογικών αρχών της ΧΑ:
Είμαστε εθνικοσοσιαλιστές. Ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι απλό πολιτικό σύστημα, ούτε ένα τυχαίο ιστορικό σύμπτωμα του αιώνα μας. Είναι τρόπος ζωής που έχει ρίζες βαθιές.”
Ο Μιχαλολιάκος μέσα από το περιοδικό της ΧΑ προσπάθησε να διαχωρίσει το καθαρά ιδεολογικό περιεχόμενο από την πράξη, χωρίς να αναφέρει βέβαια ότι στον ιδεολογικό πυρήνα του εθνικοσοσιαλισμού υπάρχουν πρακτικές “εθνικής εκκαθάρισης”:
Καταρχήν είμαστε εθνικοσοσιαλιστές, και όχι απολογητές του Εθνοσοσιαλισμού, καθότι δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να απολογηθούμε για οτιδήποτε. Τούτο σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τον δήθεν εγκληματικό χαρακτήρα που προσάπτετε στην ιδεολογία μας εσείς οι δημοκράτες.”
Παρόλα αυτά, τα μίντια αναπαρήγαγαν πρόσφατα αποσπάσματα δηλώσεων που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση:
Μιχαλολιάκος: “Απηχούσαν αντιλήψεις εθνικοσοσιαλιστικές τότε δηλαδή προ 35ετίας τις οποίες σήμερα δεν αποδέχομαι. Η ΧΑ σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει σχέση με το γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου αλλά εκφράζει ένα γνήσιο εθνικιστικό κίνημα. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο η ΧΑ ουδέποτε υιοθέτησε επίσημα εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα αλλά μόνο αρχαιοελληνικά, σύμβολό της δε είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος.”
Παππάς: “Δεν υπάρχει ουδεμία πολιτική συνάφεια. Η ΧΑ πρεσβεύει την ιδεολογία του λαϊκού εθνικισμού και αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και για κοινωνική δικαιοσύνη. Ο εθνικοσοσιαλισμός ως πολιτικό ρεύμα ανεπτύχθη προ του περασμένου αιώνα σε διαφορετική από την Ελλάδα χώρα. Η πολιτικοστρατιωτική έκφραση του Γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, συγκρούστηκε με διάφορες χώρες διεθνώς. Η Γερμανία επετέθη και τότε κατά της πατρίδας μας, αποκρουόμενη ηρωϊκά από τον γενναίο Ελληνικό στρατό, προξένησε όμως χιλιάδες θανάτους, πόνο και δυστυχία την περίοδο της κατοχής και γενοκτονίες μαρτυρικών χωριών σε όλη την επικράτεια. Πολιτικά και ιδεολογικά δεν μπορώ να έχω τις αυτές πεποιθήσεις με ξένους εχθρούς που έβλαψαν την πατρίδα μου.”
Τα αποσπάσματα των παραπάνω δηλώσεων, έχουν σαν στόχο να πείσουν ότι τα στελέχη της ΧΑ αποκηρύσσουν ακόμη και τον εθνικοσοσιαλισμό.
Τα αποσπάσματα αυτά, αναπαράγονται με την ήρεμη και χαλαρή φωνή του δημοσιογράφου στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και έτσι ακούγονται διαφορετικά απ'ότι αν έβγαιναν από τα γεμάτα έπαρση και ένταση στόματα των μελών της ΧΑ. Είναι δηλαδή και αυτό στα πλαίσια του πολιτικού “ρετουσαρίσματος” της ΧΑ που έχουν αναλάβει τα μίντια. Έτσι, επιχειρείται η σταθεροποίηση των ποσοστών της ΧΑ και ο “καθαρισμός” των μελών της που θα παραμείνουν στα βουλευτικά έδρανα, από το στίγμα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ο αδιαμφισβήτητος εξτρεμισμός τους μπορεί να αποβεί χρήσιμος για την νεοφιλελεύθερη δικτατορία, αν τα πράγματα “εκτροχιαστούν” προς μια ανεπιθύμητη κατεύθυνση.
Τα μίντια εκμεταλλεύονται ακόμα και την συσσωρευμένη αναξιοπιστία τους. Ένα ποσοστό των ψηφοφόρων της ΧΑ, που αποτελούν την αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας, θεωρούν ξεκάθαρα ότι τα μίντια ψεύδονται ασύστολα. Έτσι δεν πρόκειται να πιστέψουν το ρεπορτάζ που αναφέρεται στα αποδεικτικά στοιχεία περί εγκληματικής οργάνωσης, παρά μόνο τα αποσπάσματα των δηλώσεων των στελεχών της ΧΑ που προβάλλονται αυτούσια από τα ίδια μίντια.
Επίσης, ελάχιστες είναι οι αναφορές σχετικά με τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την χρηματοδότηση της ΧΑ από το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα, ενώ φαίνεται ότι είμαστε στην διαδικασία ακόμα μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού με την υπόθεση του επιχειρηματία Αναστάσιου Πάλλη, ο οποίος απ'ότι φαίνεται αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου.
Ένα απρόβλεπτο σενάριο με βάση τη θεωρία του “μπούμερανγκ”
Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι οι μηχανισμοί του συστημικού κατεστημένου λειτουργούν συντονισμένα και έχοντας τα μέσα μπορούν να κατευθύνουν εκεί που θέλουν τις εξελίξεις. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πράγματι κατάφεραν να μαζέψουν τα λουριά της ΧΑ που άρχισε να εμφανίζει ποσοστά “μη διαχειρίσιμα” και να τίθεται εκτός ελέγχου.
Παρόλα αυτά υπάρχει και η θεωρία της αντίδρασης των ψηφοφόρων στην σύλληψη των μελών της ΧΑ. Καθώς η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται το παραμικρό ίχνος βελτίωσης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες υποφέρουν κάτω από το βάρος των αλλεπάλληλων δυσβάσταχτων μέτρων που σαδιστικά επιβάλλουν οι δανειστές, και καθώς τα κυρίαρχα μίντια έχουν χάσει προ πολλού την αξιοπιστία τους, υπάρχει και το σενάριο με βάση το οποίο, όλη αυτή η επιχείρηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να ενισχύσει περισσότερο τα ποσοστά της ΧΑ αντί να τα κατεβάσει σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο.
Με βάση κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν κάποιες κρυφές δημοσκοπήσεις με πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο ακόλουθο άρθρο Βρετανικής ιστοσελίδας, http://hat4uk.wordpress.com/2013/10/17/greece-exclusive-double-shock-for-samaras-government-in-new-polls-party-rumblings/, κάποιες μυστικές δημοσκοπήσεις με πρωτοβουλία της Αμερικανικής πρεσβείας εμφανίζουν δεύτερο κόμμα την ΧΑ με ποσοστό 17,5% ενώ πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23,5%. Οι πληροφορίες είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας, αλλά πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που, αν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να ισχύει, δείχνει μια άνευ προηγουμένου πόλωση που προμηνύει πολύ άσχημες εξελίξεις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...