Όπως αναφέρει το Reuters σε
δημοσίευμα του, επικαλούμενο κορυφαίο τραπεζίτη, οι τράπεζες στην Ελλάδα
μπορεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συγκρατήσουν την αύξηση
των μη εξυπηρετούμενων....
Περισσότερο από ορατό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαγραφές κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών οι τράπεζες.Όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα του, επικαλούμενο κορυφαίο τραπεζίτη, οι τράπεζες στην Ελλάδα μπορεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συγκρατήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά ουσιαστικά «έχουν αρχίσει να αποδέχονται το ενδεχόμενο για πιθανές διαγραφές χρεών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Μάλιστα, ο τραπεζίτης που κρατά την ανωνυμία του τονίζει χαρακτηριστικά: «Η δανειακή επιβάρυνση πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε από τους διεθνείς δανειστές να κάνουν για την Ελλάδα (σ.σ. το PSI)».
Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις ενός άλλου υψηλόβαθμου τραπεζίτη που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -που ανήλθαν στο 28% στα τέλη Ιουνίου- αναμένεται να ξεπεράσουν το 30% το 2014 πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά.
«Η δανειακή επιβάρυνση για κάποιους κλάδους δεν είναι η κατάλληλη, δεδομένης της κατάστασης», εξηγεί ο ίδιος τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι διαγραφές είναι αναπόφευκτες.
Όπως εκτιμά το Reuters, αν και είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για διαγραφή χρεών στα νοικοκυριά, τελικά φαίνεται ότι θα χρειαστεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις.