«Καθώς οι ανησυχίες περί εξόδου από την Ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν καταγράψει σημαντική πτώση (κινούνται πλέον γύρω στο 7,68%, από άνω του 30% στα τέλη του 2011)», σημειώνει η εφημερίδα, για να προσθέσει όμως: «Εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Παρά την οδύνη που υπέστησαν οι Έλληνες και την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, οι αναλυτές και οι επενδυτές εκτιμούν πως μια έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων οποιαδήποτε στιγμή φέτος μπορεί να είναι φιλόδοξη».
Οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα ότι συνεχίζουν να αιωρούνται πολιτικά και οικονομικά ρίσκα στην Ελλάδα, όπου η οικονομία παραμένει σε ύφεση, η ανεργία είναι κοντά στο 28% και η στήριξη για τον κυβερνητικό συνασπισμό έχει εξασθενήσει.
«Η ευφορία στην αγορά δεν μπορεί να αντικρούσει το μεγάλο επίπεδο ρίσκου που συνεχίζει να επικρατεί στην Ελλάδα» σχολίασε ο Daniel Lenz, οικονομολόγος της DZ Bank. Μεταξύ των κινδύνων που επικαλείται είναι η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή αλλά και η συνεχιζόμενη ανάγκη της χώρας για χρηματοδότηση.
Παρά ταύτα, η Ελλάδα έχει ήδη ανακτήσει μια κάποια πρόσβαση στην αγορά, αφού τα τελευταία δύο χρόνια εκδίδει έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, όμως δεν έχει ακόμα δοκιμάσει τα νερά με εκδόσεις τίτλων πιο μακροπρόθεσμης ωρίμανσης, σημειώνει η WSJ.
Επισημαίνεται πως στον σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου, βρίσκεται η έκδοση 3ετών και 5ετών ομολόγων εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014, κάτι που εάν τεθεί υπό επιτυχία, θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές.
thestival.gr