Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Βιομήχανοι - “Ή μειώνετε την τιμή ρεύματος ή κλείνουμε”




Αlea Jacta est. O κύβος ερρίφθη. Αφού ακούστηκαν πρώτα οι “γδούποι” από τις υψικαμίνους των Χαλυβουργείων, τώρα σύσσωμη η βιομηχανία, ρίχνει το “γάντι'” προς την κυβέρνηση και την ΔΕΗ, για το κόστος ενέργειας.

Συγκεκριμένα...
πριν ακόμα αποφασίσει ο βασικός μέτοχος (Δημόσιο) της ΔΕΗ σχετικά με την διένεξη που έχει η εταιρεία με το Αλουμίνιο, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της για την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Και οι βιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να πάνε σε μια πολεμική σύρραξη : Επι έναν χρόνο δεν έχει ληφθεί ούτε μια απόφαση, ούτε η ΔEH προχώρησε στις μειώσεις τιμολογίων, ούτε το μέτρο της διακοψιμότητας πέρασε από την Τροϊκα, ενώ το υπουργείο συνεχίζει να κωφεύει αφού βεβαίως αποφασίζει τις υψηλές χρεώσεις – εις όφελος των ανεξάρτητων παραγωγών ρεύματος και των παραγωγών φωτοβολταϊκών.

Επιπλέον, οι βιομήχανοι θέλουν μείωση στη τιμή του ρεύματος, πριν ανακοινωθεί η συμφωνία Gazprom - ΔΕΠΑ, αφού μόνο η ΔΕΗ θα έχει τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ κέρδη από τη μείωση της τιμής.

Η ΕΒΙΚΕΝ – η οποία εκπροσωπεί το 50% της κατανάλωσης στην υψηλής τάση ρεύματος, διαθέτει 23 μέλη απο τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην χώρα (Τιταν, Ηρακλης, Ελβαλ, Ελληνική εταιρεία Χάλυβος, Χαλκορ κα ).

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα λέγονται στο παρασκήνιο, το σύνολο της βιομηχανίας είναι πλέον διατεθειμένοι να θέσουν θέμα επιβίωσης των μονάδων τους, καθώς οι χαλυβουργίες λ. χ δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ένα ανταγωνιστικό κόστος. Με λίγα λόγια, οι βιομήχανοι θα θέσουν ευθέως θέμα λουκέτων στις βιομηχανικές μονάδες.

Η Σιδενόρ – η οποία απέστειλε εξώδικο προς την ΔΕΗ – της υπενθυμίζει πως μαζί τα Χαλυβουργεία, Σιδενόρ και Sovel έχουν νυκτερινό φορτίο 200 MW, όταν όλη η βιομηχανία διαθέτει φορτίο 700 MW. Πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι, η εταιρεία μα την κατανάλωση ρεύματος της στηρίζει την λειτουργία μιας ολόκληρης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ – και ως εκ τούτου και την κερδοφορία της. Η Σιδενόρ κατέστησε σαφές στην ΔΕΗ ότι, βάσει μελέτης δεν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν θα υπερβαίνει τα 34 ευρώ/ΜWH.

Στην ίδια και χειρότερη θέση βρίσκονται και οι υπόλοιπες χαλυβουργίες στην χώρα – πολλές από τις οποίες έχουν προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, κλείσιμο μονάδων. Η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης θεωρείται κυριολεκτικά ως “δώρο” για τον όμιλο Αλουμινίου καθώς λίγες ημέρες πριν την απόφαση της ΔΕΗ, το Δημόσιο θα αντιληφθεί πως πρέπει να αλλάξει γραμμή σ ότι αφορά το κόστος

ενέργειας, με τελικό στόχο να ακολουθήσει την γερμανική φιλοσοφία που στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία.

Το κάλεσμα της ΕΒΙΚΕΝ

Η πρόσκληση της ΕΒΙΚΕΝ προς τα μέλη της είναι οι εξής:

"Η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή 31/1 Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, έχει ως βασικό θέμα την έγκριση από τους μετόχους των κοστολογικών στοιχείων που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα ως "κόκκινη γραμμή" για τις μετέπειτα συμβάσεις της ΔΕΗ. Επισυνάπτεται το σχετικό σημείωμα. Η απόφαση θα έχει άμεσες επεκτάσεις στη στάση της ΔΕΗ εφεξής έναντι όλων της των πελατών.

Το ΔΣ κρίνει απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ ενόψει της 31/1 προκειμένου να ενημερωθεί ο βασικός μέτοχος για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Σχέδιο ανοιχτής επιστολής θα τεθεί υπόψη σας άμεσα. Λόγω της σημασίας του ζητήματος, κρίνεται απαραίτητο να τεθεί προς κρίση και συζήτηση στη ΓΣ. "





Του Δημήτρη Παφίλα
newmoney
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...