Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

STRATFOR: "Η σχιζοφρενική πολιτική της Γερμανίας ενιχύσει τον εθνικισμό στην ΕΕ".



Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών εξελίξεων Stratfor αναδεικνύει το ρόλο της Ρωσίας σε «κυρίαρχο» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε ένα έτος που όλες οι «μεγάλες δυνάμεις» ζυγίζουν τα δεδομένα και προετοιμάζονται για τα παίγνια που θα καθορίζουν τις νέες ισορροπίες στον πλανήτη. Αναφορικά με την Γερμανία, επισημαίνει πώς η εξωτερική πολιτική της είναι «σχιζοφρενική», διακατέχεται από μεγαλομανία και το γεγονός αυτό ενισχύει τα εθνικιστικά κόμματα στην Ευρώπη.

Στην ετήσια έκθεση του το think tank των ΗΠΑ, υποστηρίζει πώς...



η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το 2014 ως «χρονιά προετοιμασίας» για τη μάχη που θα δοθεί αργότερα. Μία μάχη που θα έχει ως στόχο για όλες τις μεγάλες δυνάμεις την εδραίωση των κεκτημένων τους και την οριοθέτηση του γηπέδου τους.

«Αυτό δεν σημαίνει πως προμηνύεται μία ήρεμη και αναίμακτη χρονιά. Σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι περιφερειακοί παίκτες, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και Τουρκία βρίσκονται στο παρά πέντε του νευρικού κλονισμού, ανήμποροι να επηρεάσουν τις δραματικές ανατροπές ισορροπίας στη γειτονιά τους… με κυριότερη φυσικά την πιθανότητα επιστροφής (από την κεντρική πόρτα) του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο», σημειώνει το Stratfor.

Σε αυτό ακριβώς το «γήπεδο» η Ρωσία παίζει πολύ δυνατά κυρίως μετά τη διπλωματική-πολιτική νίκη της στο θέμα της Συρίας. «Η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτες τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το θέμα του Ιράν, αφού θέλει να βάλει μία τάξη στα του οίκου του» επισημαίνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο.

Το Ιράν και η Συρία είναι υψίστης σημασίας ζητήματα για τη Ρωσία και μέχρι τώρα έχει κερδίσει στα σημεία.

Όπως σημειώνει η έκθεση, «η Ρωσία, αρπάζοντας την ευκαιρία, έχει ήδη επισημάνει ότι σε περίπτωση που το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πάψει να αντιμετωπίζεται ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, τότε θα πάψει να έχει και λόγο ύπαρξης η περιβόητη ΝΑΤΟϊκή αντι-πυραυλική ασπίδα…».

Ένα επιχείρημα, το οποίο όμως κατά το Stratfor είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα αποδεχτεί η Δύση.

Tο Stratfor βλέπει επίσης πώς ο γαλλο-γερμανικός άξονας θα εμφανιστεί ακόμη πιο αποδυναμωμένος αφήνοντας περιθώριο στο Βερολίνο να «αλωνίζει» στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη προκειμένου να πείσει τους εκεί λαούς ότι «οι Γερμανοί είναι φίλοι τους».

Απέναντι της όμως έχει τη Ρωσία. «Φυσικά, το περιθώριο κινήσεων της Γερμανίας είναι περιορισμένο καθώς στο εν λόγω γήπεδο παίζει δυναμικά μπάλα η Ρωσία η οποία, παρεμπιπτόντως, φαίνεται πως επισπεύδει τη διαδικασία εδραίωσης της νέας σφαίρας επιρροής της».

Όσον αφορά στην Ευρώπη το Stratfor επισημαίνει πώς η Ευρώπη συνεχίζει τον χαβά της. «Εάν εξαιρέσει κανείς τις μεγαλομανείς φιλοδοξίες της Γερμανίας, που εφαρμόζει μια σχιζοφρενική εξωτερική πολιτική παρουσιάζοντας τον εαυτό της ταυτόχρονα ως αδιαφιλονίκητο ηγέτη της Ε.Ε. αλλά και μεσολαβητή ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα Μόσχας – Βρυξελλών, οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να τσαλαβουτάνε στην ευρωκρίση».

Όπως φαίνεται κι από την έκθεση, οι Αμερικάνοι όχι μόνο δεν προβλέπουν πως το 2014 θα έρθει η περιβόητη «έξοδος από την κρίση», αλλά πιστεύουν πως τα πράγματα για την Ε.Ε. θα γίνουν χειρότερα από πολλές απόψεις.

Παρά την ισχνή ανάπτυξη που θα καταγράψουν ορισμένες χώρες, η τρομακτική ανεργία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, θα παραμείνει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες, θα συνεχιστούν οι άγριες πολιτικές λιτότητας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το Stratfor πιστεύει πως, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό – πολιτικό επίπεδο, η Ε.Ε. θα τα βρει σκούρα. Οι κοινωνικές αναταραχές θα πολλαπλασιαστούν, η έχθρα των πολιτών προς τις Βρυξέλλες θα οξυνθεί, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα εθνικιστικά κόμματα (τα οποία αναμένεται να σαρώσουν στις ευρωεκλογές).

Και καταλήγει η έκθεση με μία πινελιά και για την Ελλάδα, αναφέροντας πως «είναι πολύ πιθανόν χώρες όπως… η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Πορτογαλία να χρειαστούν νέα πακέτα βοήθειας.
 

Πηγή:  defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...