Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Συμφωνία για το χρέος...


Το new deal ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για βήμα, βήμα ελάφρυνση και νέο Μνημόνιο

Συμφωνία σε επίπεδο τρόικας, ερήμην της Ελληνικής κυβέρνησης, έχει ήδη...


διαμορφωθεί σύμφωνα καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας. Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν συμφωνήσει για συνέχιση της ελληνικής επιτήρησης, σταδιακή μείωση του χρέους στα πλαίσια της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δηλαδή όχι μόνο δεν αποδεσμεύεται η Ελλάδα από το Μνημόνιο αλλά μπαίνει και σε νέο, το οποίο θα υλοποιείται βήμα, βήμα και θα αφορά την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ως αντάλλαγμα θα έχει τη μείωση του χρέους.

Οι δανειστές αξιολογώντας τις επερχόμενες πολιτικές ανακατατάξεις σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στη χώρα, επιμένουν στον στενό κορσέ και διαπραγματεύονται μόνο επιμέρους ζητήματα.

Ετσι το νέο πλαίσιο το οποίο αποφασίστηκε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις περιλαμβάνει τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2020. Οι διατυπώσεις που θα χρησιμοποιηθούν είναι για ώρα το μόνο αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ διαπραγματευόμενο απευθείας με τις ευρωπαϊκές αρχές έλαβε ως αντάλλαγμα για τη χαλάρωσης της σκληρής στάσης του στο επίπεδο της βιωσιμότητας, διαβεβαιώσεις –οι οποίες θα είναι και ρητές- ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, τουλάχιστον μέχρι την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Παράλληλα το ΔΝΤ θα ενσωματώσει στο νέο Μνημόνιο «ρήτρα ανάπτυξης», επιτυγχάνοντας ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει αν η χώρα υπερβαίνει τους αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται.

Το πλέγμα των ισορροπιών παραμένει πολύπλοκο, επισημαίνουν στο sofokleousin.gr άνθρωποι με γνώση των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ήδη σκαριφήματα της συμφωνίας για το χρέος, τα οποία δεν έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνησης.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί προ τετελεσμένων στο επόμενο Eurogroup .


sofokleousin.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...