Τεράστια τα συμφέροντα που πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών για μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη, μπροστά στην οποία οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί του νομού Ηρακλείου ετοιμάζονται να αντιδράσουν με τη βοήθεια του νομικού τους συμβούλου Αντώνη Βγόντζα, που την ερχόμενη Κυριακή θα τους ενημερώσει σχετικά, στην ετήσια γενική τους συνέλευση που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου!
Οι βιομήχανοι στον τομέα της ποτοποιίας στη χώρα μας και βέβαια όλοι αυτοί που εμπλέκονται με τις εισαγωγές των ξενόφερτων ποτών βρίσκονται αναμφίβολα πίσω από την έντονη εμμονή Μαυραγάνη, σύμφωνα με σοβαρές καταγγελίες που έκανε στη «Νέα Κρήτη» χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Παραδοσιακής Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης.
Μάλιστα, ο συνδικαλιστής αποκαλύπτει και το σχέδιο της κυβέρνησης για τα 3 ευρώ στο λίτρο. Αυτό θα σημάνει απλά το θάνατο της ρακής, αφού σήμερα δεν είναι ανάρπαστη μόνο για την ποιότητά της σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και για τη χαμηλή τιμή της. Κι όταν με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των 0,60 ευρώ το λίτρο η τελική τιμή στον καταναλωτή είναι γύρω στα 3 ευρώ, με τα οποία θα εκτιναχθεί στα 6 και στα 7 ευρώ το λίτρο, άρα θα είναι ακριβή για τους Έλληνες στη χώρα της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας του κόσμου.
«Όλο προσκόμματα»
Ο Στάθης Φραγκιαδάκης μιλάει για πρώτη φορά σήμερα για σκόπιμες δυσκολίες που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση στους καζανάρηδες της Κρήτης από το περασμένο καλοκαίρι, όταν «σκόπιμα μας δημιούργησαν προσκόμματα και παραλίγο να μην ανοίξουμε καν τα καζάνια μας. Γενικά όλο προβλήματα μάς δημιούργησαν αυτή τη χρονιά. Και η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτά τα προβλήματα είναι ότι αυτοί στο υπουργείο επιμένουν να μας φορολογήσουν την τσικουδιά πολύ βαριά»!
Μάλιστα, έβαλαν από την Αθήνα τέτοια εμπόδια με τις άδειες των αμπελιών, που αυτό είχε ως συνέπεια να βγουν οι μισές άδειες απόσταξης της ρακής σε σχέση με πέρυσι. «Πήγαινε ο κόσμος να βγάλει άδεια απόσταξης και του έλεγαν διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι το αμπέλι δεν είναι σε άδεια, ότι η ποικιλία αυτή δεν αποστάζεται και χίλια δυο άλλα πράγματα. Φαντάζεστε λοιπόν ότι του χρόνου αυτοί θα προσπαθήσουν να μη μας αφήσουν καθόλου να ανοίξουμε. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, διότι η τσικουδιά και το τσίπουρο έχουν την αποδοχή του κόσμου, που το πίνει γιατί το βρίσκει και καλό και φτηνό. Έτσι θίγονται μεγάλα συμφέροντα, που πιέζουν το υπουργείο να βάλει μεγάλο φόρο»..