Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Δεκαοκτώ Έλληνες οικονομολόγοι προειδοποιούν για υποβιβασμό της Ελλάδας


Δεκαοκτώ Έλληνες οικονομολόγοι από διακεκριμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ προειδοποιούν για υποβιβασμό της Ελλάδας "στο επίπεδο μιας φτωχής, τριτοκοσμικής χώρας", σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD) και το Spiegel Online.

Η άρνηση του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ και ενδεχόμενη μονομερής αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους θα σήμαιναν "οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα", τονίζουν οι οικονομολόγοι καθηγητές σε κοινή δήλωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Προτείνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα και αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.


Την κοινή δήλωση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ελληνοκύπριος, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Christopher Pissarides από το London School of Economics, ο καθηγητής Μιχάλης Χαλιάσσος της έδρας Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο "Goethe" της Φραγκφούρτης, καθηγητές από το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου κ.ά.


Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι "μόνον το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εγγυάται επιστροφή της χώρας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος".


Με την κοινή δήλωσή τους οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι στηρίζουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για το νέο, δεύτερο πακέτο δανείων δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα.


Πρωτίστως "πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, που βρίσκεται σε έξαρση, αν η Ελλάδα θέλει να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να αποφύγει τη διεθνή οικονομική απομόνωση", επισημαίνουν οι οικονομολόγοι. Προειδοποιούν δε ότι "πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα και αυτή η ευκαιρία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια".
Πηγή:protothema.gr

Πηγή: http://www.releasegreece.com/2011/06/blog-post_3311.html#ixzz1Qa1BtnfB
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...