Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Γιατί πιστεύει η κυβέρνηση ότι βγαίνουν τα κουκιά...

Βάσιμες ελπίδες από το κυβερνητικό στρατόπεδο για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου - Εφαρμοστικού Νόμου.
Tην ελπίδα ότι τελικά θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος εκφράζουν πηγές προσκείμενες, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο. Παρά τις αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους στο
Σύνταγμα και το διήμερο λουκέτο στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (με εξαίρεση το Μετρό), υπάρχει η πεποίθηση ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις θα ψηφίσουν τελικά το μεσοπρόθεσμο (ένας από αυτούς που φέρονται να άλλαξαν γνώμη είναι ο κ. Ρομπόπουλος), ενώ δεν αποκλείουν διαρροές από τη Ν.Δ. (π.χ. Έλσα Παπαδημητρίου), αλλά και στήριξη από το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Κατα τα άλλα, όπως έγραφε νωρίτερα το “R” τα δύο μεγάλα κόμματα επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» προσπαθώντας να παρουσιαστούν με το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου την Τετάρτη και του Εφαρμοστικού την Πέμπτη. Τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, προσπαθούν να μεταπείσουν στο «φότο- φίνις» τους βουλευτές που δείχνουν διατεθειμένοι να παρακάμψουν την κομματική τους γραμμή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε χθες να αποστασιοποιηθεί από το σύνηθες επιχείρημα της πρόταξης της επιβίωσης της χώρας και της αποφυγής της στάσης πληρωμών, επιζητώντας τη ψήφο των βουλευτών κατά "πατριωτική συνείδηση" για μία νέα σελίδα και αφετηρία.
«Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την πατριωτική σας συνείδηση» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές, τόσο του κόμματός του όσο και της αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο επεισόδιο του "σήριαλ" που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ στο εντευκτήριο της Βουλής ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Μίμη Ανδρουλάκη να ζητά άμεσα την αποπομπή του Θ. Πάγκαλου, διαφορετικά δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και ότι παραιτηθεί από βουλευτής.

Νωρίτερα, ο πρώτος χρονικά εκ των αμφιταλαντευόμενων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.Αλ. Αθανασιάδης συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και του ανέπτυξε τη συλλογιστική του για την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ ζητώντας την απένταξη τους από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος που πριν από λίγα 24ωρα υποστήριζε ότι "δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο", εμφανίστηκε αναποφάσιστος και τονίζει ότι την απόφασή του θα την πάρει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή. «Εάν ήταν μια ευθύνη που να ήταν για τον εαυτό μου ήξερα τι θα έκανα, αλλά τώρα μια ευθύνη που μπορεί μεν να εκβιαζόμαστε από την τρόικα ή αυτά τα μέτρα ή πτωχεύουμε, το να πτωχεύσει μια χώρα και να αφήσεις κάποιους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν τίποτα άλλο, κάποιους αρρώστους χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη, δεν ξέρω»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κουρουμπλής, ο οποίος είχε στείλει υπόμνημα 17 σημείων στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ακολούθησε παρόμοια στάση : «Θα περιμένω στη Βουλή να ακούσω δεσμεύσεις δημόσιες, τι να τις κάνω τις προσωπικές δεσμεύσεις; Τα ψέματα τελείωσαν τώρα, αρκετά, εδώ λέμε δημοσίως και δεν δεσμευόμαστε, το ζήτημα είναι να είναι τέτοιες οι δεσμεύσεις με χρονοδιαγράμματα για να μη λέμε στον κόσμο «ξέρεις τα μέτρα είναι άδικα», αυτό το ξέρει κι ο τελευταίος άνθρωπος».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, έχει χαράξει τη δική της "κόκκινη γραμμή" στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.Η κ. Αράπογλου, που διαφωνεί με τις πωλήσεις των λιμανιών αλλά και των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι και την Τετάρτη στην πρότασή της να γίνει για τους οργανισμούς ύδρευσης τιτλοποίηση των κερδών, οπότε αμέσως μετά να καταλήξει στην απόφασή της για την ψηφοφορία.

Προβληματισμένη επίσης με τη διαδικασία - εξπρές του Μεσοπρόθεσμου εμφανίζεται και η κ. Σ. Μερεντίτη, ο Δημήτρης Καρύδης χαρακτήρισε το πρόγραμμα "αντιλαϊκό", ενώ όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει ο Γ. Αμοιρίδης, διαμαρτυρόμενος για την επιβάρυνση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αινιγματική ως προς τις προθέσεις της είναι και η βουλευτής Φθιώτιδος Τόνια Αντωνίου, η οποία ήδη έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο με την «επιστολή των 16» προς τον πρωθυπουργό όσο και στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
 Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει η στάση των κ.κ Τεντε και Σαλαγιάννη οι οποίοι έχουν υπογραμμίσει ότι δε δίνουν "λευκή επιταγή".

Αναφορικά με το "καυτό" ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων πάντως, ο κ. Βενιζέλος έχει δείξει ελαστικότητα απέναντι στις διαφωνίες των βουλευτών, λέγοντας πως για τις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες αντιτίθενται, θα κατατίθεται στη Βουλή ειδικός νόμος, κατ ' εφαρμογήν του εφαρμοστικού, που θα τους δώσει τη ελευθερία να ψηφίσουν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου, αλλά να καταψηφίσουν τις δρομολογούμενες αποκρατικοποίησεις. Η οποιαδήποτε καταψήφιση ειδικού νόμου βέβαια, θα αποτελεί πιθανότητα και το "κύκνειο άσμα" ενός βουλευτή στο ΠαΣοΚ, μία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει τη διαγραφή του..

Παράλληλα πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της μετάθεσης για αργότερα των "επίμαχων" αποκρατικοποιήσεων.

Το Μεσοπρόθεσμο πάντως προκαλεί εσωτερικά προβλήματα και στη ΝΔ, η οποία αναμένεται να καταψηφίσει τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και τον εφαρμοστικό νόμο (επί της αρχής), αρνούμενη να "συναινέσει στο λάθος. Η ΝΔ επιμένει ότι είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση όπως και η εφαρμογή πολιτικών που περιλαμβάνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα προκαλέσουν δημιουργικό σοκ και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σοβαρούς τριγμούς προκάλεσαν οι δηλώσεις της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία φαίνεται έτοιμη να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, λέγοντας ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να μπει πάνω από το κομματικό. Η δήλωση αυτή εξελήφθη ως "κεκαλυμμένα πυρά" ενάντιον του Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που πολλοί βουλευτές του κόμματος θεωρούν casus belli διερωτώμενοι γιατί ακόμη δεν την έχει διαγράψει».

Το «γαλάζιο» επιτελείο λέει ότι η ΝΔ θα κατέβει συντεταγμένα στην συζήτηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ισοδυναμεί με κομματική πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι δεν συνταχθούν με την γραμμή της ηγεσίας θα βρεθούν εκτός κόμματος. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούσε να είναι ο 151ος που θα έδινε την ψήφο του προκειμένου να περάσει το σχέδιο, αλλά υπό το βάρος της δημοσιότητας που έλαβε το συγκεκριμένο υποθετικό ερώτημα αναγκάστηκε να ανασκευάσει.
http://www.reporter.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...